Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationssäkerhet för offentlig sektor genomförs för åttonde året i rad

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-05 kl. 10:00
Den 5-6 september genomförs Informationssäkerhet för offentlig sektor 2017 för åttonde året i rad. På plats finns 600 personer som arbetar i kommuner, landsting, på länsstyrelser, myndigheter samt statligt och kommunalt ägda bolag.

I år inleds konferensen av MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz och konferensens moderator Annika Nordgren Christensen. I samband med konferensen har vi ställt några frågor till Richard Oehme som är chef för verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB. En av flera arrangörer bakom konferensen.

Varför arrangeras konferensen?

– Vi ser konferensen som ett bra sätt att nå ut med information och kunskap till våra målgrupper som inte alltid har ekonomiska resurser att delta på konferenser och kurser anordnade av kommersiella aktörer. Frågor om vikten av god informationssäkerhet blir vi alla ständigt påminda om, inte minst i och med de incidenter och händelser som har inträffat den senaste tiden. Jag tänker då på it-attacker som WannaCry, Petya och CloudHopper. Attacker som slår hårt mot organisationer i hela världen. Det är synd att det inte är lika lätt att visa på exempel på effekten av ett bra informationssäkerhetsarbete. De som arbetar med informationssäkerhet i offentlig sektor gör ett fantastiskt jobb, som när det fungerar bra, sällan syns. Om vi genom konferensen kan öka medvetenheten om hot, risker och sårbarheter och ge tips om hur man praktiskt kan hantera dessa, samt visa på goda exempel, så fyller konferensen en viktig roll. En annan viktig del under dagarna är nätverkandet.

Vem riktar sig konferensen till?

– Vi vänder oss till anställda inom offentlig sektor, med en ambition om att engagera så många som möjligt för att få ut kunskap brett i organisationerna. Först och främst till de som arbetar med informationssäkerhet, säkerhetssamordning, arkiv och registratur såväl som personuppgiftsombud.

Vilket är det övergripande temat för årets konferens?

– Temat för årets konferens är det försämrade säkerhetspolitiska läget och arbetet med civilt försvar. Det känns viktigt och aktuellt och temat har ett brett stöd bland myndigheterna som arrangerar konferensen. Här vill jag gärna nämna att arbetet med att ta fram konferensens innehåll, de olika föreläsningarna och föreläsarna, är ett samarbete mellan SAMFI-myndigheterna. Och när vi pratar om SAMFI-myndigheterna menar vi förutom MSB: Post- och telestyrelsen, Försvarets radioanstalt, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Försvarets materielverk/Sveriges Certifieringsorgan för IT-säkerhet, Försvarsmakten/Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Richard Oehme

Följ gärna konferensen på Twitter under #infosak17

Filmer och presentationer från konferensen publiceras på www.informationssakerhet.se vart efter föreläsarna lämnar underlag till MSB.

Här kan du ta del av programmet

Vid frågor, kontakta konferensen@informationssakerhet.se