Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gemensam syn på kartsymboler

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-02-02 kl. 09:28
Sedan april 2014 driver MSB, Lantmäteriet och Försvarsmakten ett samarbetsprojekt för att ta fram gemensamma riktlinjer för webbkartografi inom krisberedskapsområdet. Målet med projektet är att symboler, linjer och ytor på kartor som används inom krisberedskapen vid till exempel räddningsinsatser ska se likadana ut för att minska risken för missförstånd.

Det har inte funnits någon samordnad kartografi för tjänster som tillhandahåller kartdata för aktörer inom krisberedskapsområdet. De som publicerat datateman som t.ex. brandposter, samhällsviktig verksamhet, skyddsvärda områden med mera har själva bestämt hur data ska presenteras vilket skapat problem när datateman från olika producenter ska sambearbetas.

I projektet togs tre olika scenarion fram för att användas som exempel och för att testa de manér som tagits fram inom ramen för projektet. De tre scenarierna omfattar:

  • Stormskador
  • Översvämning
  • Skogsbrand

– Ett viktigt mål i projektet har varit att föreslå en systematik som användarna kan bygga vidare på med ytterligare symboler och linjer, säger Kjell Hjorth från Lantmäteriet som är projektledare för projektet.

Riktlinjerna är nu klara och finns att ladda ner på MSB:s webbplats. Där finns också symboler och fonter som tagits fram i projektet.

Riktlinjer för kartor på webben

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se