Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gasdrivna fordon- händelser och standarder

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-09-20 kl. 11:39
Fordon med gasdrift och då framförallt förnybar biogas har en mindre påverkan på miljön jämfört med konventionella fossila drivmedel som bensin och diesel. Det finns därför starka miljöskäl att utöka användningen av fordon med gasdrift i Sverige.

Dessa skäl kommer troligtvis påverka att det blir en ökad omställning till gasdrift de närmsta åren. I och med denna förändring kommer även den kommunala räddningstjänstens förmåga till räddningsinsats att påverkas.

Riskerna i händelse av brand i gasfordon skiljer sig jämfört med brand i diesel- och bensinfordon. Då andra länder har kommit längre än Sverige i omställningen till gasfordon, har Mats Lindkvist (Umeå universitet) fått i uppdrag av MSB att sammanställa internationella erfarenheter vad beträffar säkerhet och räddning vid tillbud i fordon som använder olika gaser för framdrivning.

Gasdrivna fordon - händelser och standarder: en nationell och internationell utblick
Då antalet fordon som drivs med hjälp av gas och då framförallt förnybar biogas ökar i Sverige på grund av bland annat miljöskäl är det v...
Publikationsnummer:
MSB1011
 
 

Mer om räddning vid trafikolycka med personbilar

Kontakt:
Yvonne Näsman Yvonne.Nasman@msb.se