Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Framtidsstudie år 2030 – samhällsutveckling inom krisberedskap med fokus på kommunal räddningstjänstorganisation

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-01-24 kl. 08:00
MSB har under 2016 bedrivit en framtidsstudie angående krisberedskap och räddningstjänst. Inledningsvis fångas megatrender och samhällstrender som sedan skapar förutsättningar för krisberedskap och räddningstjänst. Vidare läggs fokus på den kommunala räddningstjänstorganisationens framtid och utmaningar fram till år 2030.

Frågeställningarna som konsulterna har arbetat med har varit:

  1. Vilka är de mest karaktäristiska utmaningarna inom krisberedskapsområdet i framtiden? Drivkrafter, samhällstrender och branschtrender?
  2. Vilka aktörer kommer att bli nyckelaktörer och varför?
  3. Vad innebär punkt 1 för konsekvenser för de kommunala räddningstjänstorganisationerna? Hur kommer den kommunala räddningstjänstorganisationens roll se ut?
  4. Vilka är de största utmaningarna för kommunal räddningstjänstorganisation?
  5. Vilka är framgångsfaktorerna för den kommunala räddningstjänstorganisationen i framtiden?
  6. Vilken förmåga behöver räddningstjänstpersonalen ha (med hänsyn taget till de lokala förhållandena)?
  7. Vilka krav och förväntningar ställer svaren i punkt 3-6 på framtida kompetensbehov och kompetensutveckling för svensk räddningstjänst?
  8. Vilka är framgångsfaktorerna för att utveckla förmågan inom räddningstjänstområdet hos aktörerna?

Rapporten kommer att föredras på konferensen BRAND2017 i Linköping och även vara föremål för dialog med det räddningstjänstråd som MSB driver tillsammans med Sveriges kommunala räddningstjänstorganisationer.

Vidare kommer MSB att arbeta vidare med resultatet inom ramen för sin ordinarie verksamhet. Rapporten kan fungera som underlag för aktörerna vid workshops, för egen eftertanke och ge uppslag till vidare forskning eller studier, samt i sig själv tjäna som inspiration för aktörerna inför utveckling av samhällsskydd och beredskap.

Om BRAND2017 på Brandskyddsföreningens webbplats

Framtidsstudie år 2030: med fokus på kommunal räddningstjänstorganisation
Kairos Future har på uppdrag MSB genomfört en studie angående framtidens kommunala räddningstjänstorganisation fram till år 2030. Här fin...
Publikationsnummer:
MSB1062
 
 
Framtidsstudie år 2030: med fokus på kommunal räddningstjänstorganisation (kortversion)
KORTVERSION - Kairos Future har på uppdrag MSB genomfört en studie angående framtidens kommunala räddningstjänstorganisation fram till år...
Publikationsnummer:
MSB1063
 
 
Kontakt:
Sandra Danielsson Sandra.Danielsson@msb.se