Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Försvarsuppgörelse ger mer pengar till civilt försvar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-08-16 kl. 15:14
Arbetet med civilt försvar vid kommuner, landsting, länsstyrelser och centrala myndigheter och frivilliga försvarsorganisationer kommer att få mer resurser de kommande åren. Det framgår av den försvarsuppgörelse som försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterade den 16 augusti tillsammans med representanter för Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet.

Uppgörelsen innebär att totalt 2,7 miljarder kronor skjuts till militärt och civilt försvar i budgeten för 2018. Parterna bakom uppgörelsen signalerar samtidigt att detta ska ses som ett tillskott som även ska gälla för 2019 och 2020. Det innebär totalt 8,1 miljarder kronor för de återstående tre åren av försvarsbeslutsperioden. Av denna förstärkning beräknas totalt cirka 1,3 miljarder kronor för åtgärder inom det civila försvaret.

Hur pengarna är tänkta att fördelas framgår inte av överenskommelsen, men det är tydligt att det handlar om pengar till kommuner, landsting, länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter.
Följande samhällsområden nämns särskilt:
  • Informationssäkerhet
  • Psykologiskt försvar
  • Transporter
  • Räddningstjänst
  • Befolkningsskydd
  • Energiförsörjning
  • Elektroniska kommunikationer
  • Säkerhet
  • Hälso- och sjukvård
  • Livsmedelsförsörjning
Det kommer också att tillföras ytterligare medel för uppdrag till frivilliga försvarsorganisationer.

Partierna bakom försvarsuppgörelsen är överens om att pilotprojekt om samverkan och organisation inom totalförsvaret ska genomföras i Gotlands län 2018-2020, och att resurser ska tillföras för att finansiera projektet.
MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz välkomnar uppgörelsen.

– Arbetet med civilt försvar behöver utvecklas och stärkas. De anslagsökningar som signaleras i försvarsuppgörelsen skapar förutsättningar för MSB att tillsammans med Försvarsmakten och andra samhällsaktörer driva på utvecklingen i högre takt, i enlighet med regeringens ambitioner, säger han.
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se