Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Forskningssatsning för att minska samhällets sårbarhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-09-14 kl. 07:58
MSB satsar under de kommande fem åren 55 miljoner kronor på ny forskningsbaserad kunskap för att på lång sikt minska samhällets sårbarhet. Fyra olika utlysningar av forskningsmedel ska ge projekt bland annat om hur vi klarar av flera svåra naturhändelser som äger rum samtidigt.

– Forskningen måste ligga i framkant och belysa sådana företeelser som kanske inte är problematiska idag, men som troligen blir svårbemästrade i framtiden. Vi går nu ut samlat inom fyra viktiga områden som vi har identifierat och beskrivit i vår forskningsplan. Vi har bedömt att dessa områden behöver ny kunskap som långsiktigt kan bidra till att minska sårbarheten i samhället, säger MSB:s forskningschef Per Sundström.

Aktuella områden

Ett område är när flera naturhändelser inträffar samtidigt. Det såg vi exempel på i somras när värme och torka orsakade både skogsbränder, låga grundvattennivåer och problem i jordbruket. Dessa ”multipla naturhändelser” blir troligen vanligare i framtiden, och forskningen kommer att handla om hur man kan förebygga och hantera sådana situationer.

Ett annat område gäller informationssäkerhetens beroende av organisation och beteende. Det är alltså inte den tekniska utan den mänskliga aspekten av informationssäkerhet som betonas.

– Där vi har haft en flerårig satsning, Securit, som vi nu vill bygga vidare på, säger Per Sundström.

Ytterligare ett fält gäller vilka konsekvenser det får att alltmer av samhällets system och enheter är uppkopplat mot Internet. Det är det som man brukar kalla ”Internet of Things”. Vilka nya risker kan man se i den utvecklingen och hur kan vi förebygga dessa?

Den sista forskningsutlysningen gäller samverkan och ledning och kopplingen till kommunikation och ny informationsteknik.

Utlysningarna öppnade den 10 september och under hösten kommer ansökningar in för att bedömas. Projekt inom dessa fyra områden kommer att starta under 2019.

Läs mer om de aktuella utlysningarna

Multipla naturhändelser

Informationssäkerhetskultur

Sakernas Internet

Perspektiv på ledning och samverkan, kommunikation

MSB satsar årligen ca 115 miljoner kr på forskning inom området samhällsskydd och beredskap. Det sker i form av tematiska utlysningar, som dessa fyra, där forskarna söker i konkurrens med varandra. Forskningen ska utgå från problem och kunskapsbehov i samhället och resultaten ska kunna användas av aktörer utanför forskarsamhället.

MSB:s arbete med forskning