Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Företag stoppar försäljning av brandfiltar tillsvidare

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-29 kl. 13:00
Konsumentverket har låtit prova brandfiltar från fem olika leverantörer som finns på den svenska marknaden. Ingen av filtarna klarade att släcka en brand i en frityrgryta och därför har företagen valt att sluta att sälja filtarna.

− Det är positivt att Konsumentverket gjort denna kontroll så att produkterna stoppas och kvalitén på filtarna förhoppningsvis höjs, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB.

Brandfilt fortsatt viktig i varje hushåll

Aktuella brandfiltar har testats enligt standarden (SS-EN 1869) och det innebär att de ska klara är släcka en brand i gryta med tre liter matolja.

− Det är ett relativt svårt test jämfört med de mindre bränder som kan uppstå i ett hem. Så även om filtarna blivit underkända klarar de att släcka mindre bränder, berättar Malin Vestin.

MSB och Konsumentverkets gemensamma rekommendation är därför att även de som har en produkt som inte klarade marknadskontrollen låter den sitta kvar i bostaden. Skulle man råka ut för en sådan brand är det bättre att använda locket till grytan än att använda en av dessa brandfiltar.
Konsumentverket och MSB arbetar nu tillsammans med branschen för att förbättra kommande brandfiltar så att de kan släcka alla typer av bränder i hemmet.

Råd om släckning

Ett bra sätt att släcka brand i olja vid matlagning är med ett lock, använd aldrig vatten!

Det är bra att ha brandfilt och 6 kilo pulversläckare hemma för att kunna släcka en mindre brand, men utsätt dig aldrig för risker. Ha alltid en säker väg ut och är du osäker på om du kan släcka på ett säkert sätt, gå ut, stäng dörren och ring 112.

Fakta

Marknadskontroll är den verksamhet som en statlig myndighet eller en kommun bedriver och de åtgärder som den vidtar för att se till att en vara som tillhandahålls på marknaden uppfyller gällande krav - inte hotar hälsan, säkerheten eller andra aspekter av skyddet av allmänintresset.

Standarden SS-EN 1869 är en europeisk standard för brandfiltar som funnits sedan 1997. Standarden omfattar filtar som främst är avsedda att släcka brand i matolja men de ska även kunna användas för att släcka brand i kläder.

I MSB:s undersökning, Individers uppfattning om trygghet och säkerhet (2014), uppgav 29 % av hushållen att de har en brandfilt.

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se