Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Totalförsvarsarbetet har tagit flera riktigt bra steg framåt, konstaterar Dan Eliasson, generaldirektör MSB, Camilla Asp, avdelningschef MSB, samt Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten i samband med totalförsvarets chefsmöte. Foto: Fredrik Helmertz

Flera steg framåt i totalförsvarsarbetet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-12-18 kl. 13:00
Det händer mycket inom det svenska totalförsvarsarbetet. Sveriges förmåga har stärkts och beredskapen utvecklas i rätt riktning. Det konstaterade Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter att ha samlat myndighetsledningarna för berörda centrala myndigheterna samt länsstyrelserna för att diskutera den gemensamma vägen framåt.

Den samlade bedömningen är att den svenska totalförsvarsförmågan utvecklas på många områden. De bevakningsansvariga myndigheterna ligger först och går nu från kunskapsuppbyggnad till konkret planläggning och uppbyggnad av verksamheten. Det sker med stöd av det planeringssystem och den planeringsinriktning för den civila delen som presenterades på mötet.

- Vi behöver ha ett totalförsvarsperspektiv med oss i vardagen för att bygga ett starkare totalförsvar. Det är våra myndigheters och andra aktörers förberedelser som avgör hur vi står rustade inför svåra påfrestningar och krig och det är tydligt att det finns en stark drivkraft och engagemang hos myndigheterna, konstaterar Dan Eliasson, generaldirektör för MSB.

I planeringen har arbetet fortsatt med att; inventera civila myndigheters möjligheter att ge stöd till Försvarsmakten, krigsorganisera och krigsplacera medarbetare, samt med att utveckla säkra kommunikationer och alternativa ledningsplatser.

- Den civil-militära samverkan inom totalförsvaret är central och nödvändig, inte minst i gråzonsproblematiken. Vi konstaterar att den svenska försvarsförmågan har stärkts, det är positivt. Samtidigt ska vi vara medvetna om att även om vi ökar den svenska förmågan, sker den inte i den takt som omvärldsutvecklingen kräver, säger ÖB Micael Bydén.

Genom att delta i övningar med andra länder och organisationer stärker vi säkerheten tillsammans med andra och utvecklar vår förmåga att både ge och ta emot stöd. Ett viktigt steg är planeringen och genomförandet av Totalförsvarsövning 2020. Här kommer svenska aktörer att öva sin egen förmåga och genomföra aktiviteter och prioriteringar tillsammans.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se