Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fler människor ska nås av hjälp i Centralafrikanska republiken

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-12-21 kl. 08:30
Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder. Ungefär halva landets befolkning är i akut behov av hjälp. Samtidigt är det svårt att rekrytera hjälparbetare till landet på grund av ett instabilt säkerhetsläge och dåliga boenden. Nyligen invigdes tre anläggningar för hjälparbetare som MSB byggt tillsammans med FN. Anläggningarna ska öka möjligheten att nå ut med hjälp i landet.

Under drygt ett års tid har kontor, lager och boende för hjälppersonal byggts och redan befintliga har renoverats i  de tre orterna Bouar, Paoua och Bambari.

Centralafrikanska republiken är ett land som står på randen till att falla sönder. Nu har vi förbättrat möjligheterna för personal att arbeta här. Det MSB och Sverige bidrar till är att vi kan nå fler människor med mat, som är ett av alla behov som finns, säger Joseph Inganji avdelningschef på OCHA (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) som koordinerar de humanitära hjälpinsatserna i landet.

Säkrare boenden

Det är med påtaglig stolthet som personalen visar upp de nya lokalerna i Bouar som är den största av de tre anläggningarna. Internetuppkoppling, fungerande toaletter och ett gym lyfts som särskilt betydelsefullt. Innan bygget av den nya anläggningen fanns få boenden för FN personal, många fick bo i byn vilket innebar stora risker.  
Det kan verka självklart att det vi ser här i dag ska finnas och fungera, men så har det tyvärr inte alltid varit. Arbetsmiljön för hjälparbetare är oerhört viktig! Även vi hjälparbetare måste få de basala behoven uppfyllda, sen kan vi hjälpa andra, säger Rocco Leone, ställföreträdande landschef för FN:s livsmedelsprogram (WFP)  i Centralafrikanska republiken.
 
Bouar ligger i den nordvästra delen av landet. Staden har en viktig placering eftersom det är den enda orten i landet dit mat kan transporteras med lastbilar direkt från Kamerun. Maten samlas i de nyligen renoverade förrådsbyggnaderna och kan sedan distribueras ut till andra delar av landet.

Säkerheten i landet är ett bekymmer för befolkningen såväl som för hjälporganisationerna. Därför är boende och kontor placerat i samma anläggning, personalen slipper att transporteras till och från arbetet samtidigt som det spar tid.
Skylt på anläggningen i Paoua.
I de nya anläggningarna finns boende för hjälppersonal och kontor i samma anläggning. De intilliggande förrådsbyggnader omges av murar för att skydda personalen som bor på anläggningarna vid eventuella  plundringar av förråden.                                                                                                                                            
Bygget av de nya anläggningarna har även skapat jobb för lokalbefolkningen. Adam Mannernäs från MSB har lett arbetet med 80 lokala hanterverkare på plats. Han berättar att arbetet stundvis har varit utmanande med exempelvis försenade leveranser av material.

Ibland har det känts som vi fått uppfinna varje dag på nytt. När jag går runt och tittar ser jag såklart saker som kan förbättras, men personalen som ska bo och arbeta här är nöjda och det är det viktigaste. 

”Jag ville vända i dörren och åka hem”

I Paoua berättar Mahoua Coulibaly, platschef, om när hon kom hit första gången för att arbeta innan renoveringen.

Jag ville vända i dörren och åka hem, lokalerna var i hemskt skick. Toaletterna som var få, låg långt utanför huset. På kvällarna var jag rädd när jag skulle gå ut i mörkret.
 
Bild på Mahoua Colibaly
Mahoua Coulibaly, platschef för WFP på anläggningen i Paoua. Hon är en av flera som längtat efter den nyrenoverade anläggningen.

I dag berättar hon om en personalgrupp som inte vill lämna kontoret på kvällarna.

De trivs så bra i lokalerna så de jobbar längre. Viktigaste av allt är att de kan fokusera på sitt arbete. Vi behöver inte längre lägga energi på att strömmen går och en internetuppkoppling som svajar, vi kan lägga energi på att nå ut med hjälp till de som behöver det.

Hjälpen når fram till fler människor

I en skola i Bouar är det lunchtid. Barnen i åldrarna 5—7 år serveras ris och ärtor. Genom att barnen erbjuds ett mål mat i skolan prioriterar föräldrarna skolgången istället för att barnen ska arbeta för att försörja familjen. Skolan är en av många skolor som FN:s livsmedelsprogram delar ut mat till.
 
Barn äter lunch på en skola i Bouar
Lunchdags i en skola i Bouar.                                                                                                                                   
Exakt hur många fler människor som ska kunna nås av hjälp i och med bygget av de nya anläggningarna menar Rocco Leone är svårt att säga:

Det vi vet är att det blir tryggare för personalen att arbeta och att vi kan nå ut med mer kontinuerligt än tidigare till fler människor.
 
Bönor rensas i Paoua.
Eftersom produktionen av mat är låg i landet importeras den största andelen mat från andra länder såsom Kamerun. FN har även ett program där de köper varor från lokala jordbrukare som de sedan distribuerar ut i landet. På så vis stimuleras den lokala produktion och genererar arbetstillfällen. På bilden rensas bönor på ett lokalt jordbruk i Paoua. 

Fakta

  • Anläggningarna är byggda och renoverade på uppdrag av FN:s livsmedelsprogram (WFP). Projektet har från svenskt håll finansierats av Sida med en budget på 31,9 miljoner kronor. 
  • Anläggningarna i Bouar, Paoua och Bambari ska ge 38 boende och 60 kontorsplatser till hjälparbetare från FN men även andra humanitära organisationer. På så vis kan humanitära organisationer samlas och samarbeta på en gemensam plats.
  • MSB har haft 20 insatspersonal på plats under projektets gång.

 

Läs mer om MSB:s internationella insatser

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se