Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

FN instiftar dag för att belysa faran med tsunami

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-03 kl. 11:18
För att sprida kunskap om tsunamis, att de kan ske och hur du ska agera vid en tsunamivarning, har FN gjort den 5 november till World Tsunami Awareness Day.

Den 26 december 2004 skedde ett jordskalv under Indiska oceanen, ett av de kraftigaste uppmätta någonsin. Skalvet orsakade en flodvåg, tsunami, som ödelade stora kustområden i Sydostasien.

Uppskattningsvis omkom uppemot 250 000 människor och över 5 miljoner beräknas ha mist sina hem eller tvingats på flykt. De länder som drabbades värst var Indonesien, Sri Lanka samt delar av Thailand och Indien.

Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1 500 skadade ett av de hårdast drabbade länderna utanför Asien.

Sprida kunskap och skapa riskmedvetenhet

Efter tsunamin 2004 har förbättringsåtgärder vidtagits. På uppdrag av regeringen har flera myndigheter i dag, däribland MSB, en beredskap för att hantera konsekvenserna av stora naturkatastrofer utomlands där många svenskar är drabbade.

Ett viktigt exempel internationellt är de varningssystem för tsunamis som installeras där det är risk för tsunamis. Det är ett arbete där bland annat MSB är med och stöttar FN. Men inga varningssystem hjälper om inte människor vet varför det varnas eller vad man ska göra när varningen kommer. För att hjälpa till att sprida kunskapen om hur man bör agera vid en tsunami inför därför FN World Tsunami Awareness Day. På Krisinformation.se kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig om du tänker åka till länder där det skulle kunna inträffa en tsunami.

MSB:s arbete

MSB är Tsunami National Contact i Sverige och myndigheten ska samordna sitt arbete inom området med SMHI. MSB deltar sedan 2011 inom FN i ett förebyggande och riskreducerande arbete som rör tsunamivarningssystem. Eftersom risken för en tsunami i Sverige är låg är MSB:s inriktning i det här arbetet att minska riskerna och effekterna för svenska medborgare som befinner sig i tsunamiriskområden utomlands.

 
 

Krisinformation.se om tsunamis och flodvågor

Stödstyrkan hjälper svenskar vid nödsituationer i utlandet

MSB:s uppdrag att samordna stöd till drabbade och anhöriga vid en händelse utomlands

MSB:s förstärkningsresurs Svenska nationella ambulansflyget (SNAM)

United Nations office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) om World Tsunami Awareness Day (Engelska)

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se