Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Du är en del av Sveriges beredskap – en informationssatsning till 18-åringar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-11-21 kl. 13:37
Vilket ansvar har 18-åringar vid kris, krigsfara eller krig? Det informerar nu MSB, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten om i en kampanj.

Det händer mycket det året man fyller 18 år. Man ska lämna uppgifter till mönstringsunderlaget och vissa kallas till mönstring, som 18-åring blir man också myndig och har ett ansvar för att klara sig själv vid en större samhällskris. Genom den årliga informationssatsningen ”18-årsuppdraget” ska MSB, tillsammans med Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten, öka kunskapen och förståelsen för Sveriges försvar och krisberedskap hos landets totalförsvarspliktiga 18-åringar.

Du är en del av Sveriges beredskap

Årets kampanj har temat ”Du är en del av Sveriges beredskap” och fokuserar på vilka skyldigheter man har vid en kris, krigsfara eller krig, men också vilka möjligheter som finns om man vill engagera sig. MSB genomför även en enkätundersökning, ”18-årsenkäten”, om målgruppens inställning  till frågor om Sveriges försvar och krisberedskap. Enkäten 2017 visade att 18-åringar är medvetna om att de har ett eget ansvar vid en kris och det finns vilja att ställa upp ideellt. Däremot är kunskapsnivån låg gällande egna rättigheter och skyldigheter.

- Vi vill påminna unga vuxna om att 18-årsdagen också innebär ett ansvar för att bidra till att samhället ska fungera vid svåra påfrestningar. Egen kunskap och hemberedskap är en viktig del av samhällets beredskapsförmåga, eftersom vi alla är en del av Sveriges beredskap för kris och krig, säger Dan Eliasson, generaldirektör.

Informationssatsningen pågår mellan v.47-48. Mer fördjupad information i ämnet finns på dinsäkerhet.se som det tipsas om i foldern och via sociala medier.

18-årsuppdraget 2018

Informationssatsningen består av ett postutskick som landar i brevlådorna hos alla totalförsvarspliktiga 18-åringar i början av vecka 48, samt av information i sociala medier. MSB genomför just nu även den årliga "18-årsenkäten" bland målgruppen med frågor om deras inställning till Sveriges försvar, hur de tror att de skulle reagera i krissituationer, vilka rädslor de har och vilka risker de ser i samhället. Resultat från årets 18-årsenkät redovisas i början av 2019.

Läs mer om 18-årsuppdraget.

Mer fördjupad information om hur du förbereder dig för en kris och om Sveriges försvar finns på dinsäkerhet.se.

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se