Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Det nya totalförsvaret - en hjälp på vägen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-01-17 kl. 08:30
MSB har tagit fram två publikationer som stöd för uppbyggnaden av det nya totalförsvaret: ”Det nya totalförsvaret, en hjälp på vägen – riskreducerande åtgärder för lokal avsedd för delgivning av hemliga uppgifter” och ”Det nya totalförsvaret, en hjälp på vägen – hantering av hemliga uppgifter i en fristående dator”.

I Sverige så hanteras dagligen stora mängder med information, inom offentlig liksom privat verksamhet. Inom ramen för återuppbyggnaden av totalförsvaret finns ökade behov av att stärka aktörers förmåga att skydda och dela information som omfattas av sekretess, vilket även inkluderar att skydda information som omfattas av sekretess och rör rikets eller Sveriges säkerhet. Informationen riktar sig till aktörer som hanterar eller kommer att hantera hemliga uppgifter.

- Tanken är att myndigheter och andra organisationer ska få stöd i byggandet av en lokal som ska kunna användas vid möten där informationen som diskuteras är hemlig information. För att man ska kunna arbeta med digitala hemliga uppgifter på ett säkert sätt har vi också tagit fram information om vad man ska tänka på och hur man ska konfigurera en dator för sådana uppgifter, säger enhetschef Lars-Göran Emanuelsson.

Två nya publikationer

Publikationen ”Det nya totalförsvaret, en hjälp på vägen – riskreducerande åtgärder för lokal avsedd för delgivning av hemliga uppgifter” kan användas av organisationer som ska bygga eller göra om en lokal så att man kan använda den för möten där man diskuterar sekretessbelagda uppgifter som rör rikets säkerhet.

Den andra publikationen ”Det nya totalförsvaret, en hjälp på vägen – hantering av hemliga uppgifter i en fristående dator” kan användas som stöd vid framtagning av fristående datorer som ska kunna användas för hantering av digitala sekretessbelagda uppgifter som rör rikets säkerhet.

Stöd i arbetet

Avsikten är att dokumenten ska fungera som ett stöd i arbetet men inte ses som gränssättande eller uttömmande avseende på de säkerhetsåtgärder som kan komma att behövas. Alla organisationer har olika förutsättningar för att utforma fullgoda säkerhetsåtgärder för informationen vilket medför att anpassningar utifrån individuella förutsättningar krävs. Publikationerna kan komma att revideras under 2019 när den nya säkerhetsskyddslagstiftningen träder i kraft.

De här dokumenten finns också med på listan över pågående aktiviteter inom civilt försvar.

 

Kontakt:
Roger Forsberg Roger.Forsberg@msb.se