Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Det fortsatta extrema väderläget kan ge allvarliga konsekvenser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-05 kl. 13:53
MSB går idag, den 5 juli, ut med ett myndighetsmeddelande till allmänheten för att varna om den extrema brandrisk som ännu råder i delar av landet.

MSB har tidigare under vår- och försommaren gått ut med två myndighetsmeddelanden gällande brandrisken i skog och mark. Det rådande väderläget är ovanligt och därför väljer MSB att åter igen varna allmänheten. 

– Vi gör det här eftersom vi ser att läget fortsätter att vara extremt. Riskerna varierar geografiskt över landet och det handlar om ett utdraget förlopp över lång tid. Alla har ett ansvar att göra vad de kan för att undvika bränder i skog och mark. Allvarliga bränder kan ge stora konsekvenser som kan påverka människors liv och hälsa, säger Anna Nyman, operativ chef.

Håll dig informerad

Det råder eldningsförbud i många län men även i områden utan eldningsförbud är det viktigt att använda sunt förnuft och verkligen tänka efter före. Du kan ta del av information om eldningsförbud på kommuners eller länsstyrelsers webbplatser. På MSB:s webbplats dinsäkerhet.se finns information om brandrisk och eldning. På webbplatsen Krisinformation.se, som drivs av MSB, kan allmänheten ta del av råd och aktuell information om händelser och kriser från myndigheter lokalt, regionalt och nationellt.

Läs mer brandrisk och eldning på dinsäkerhet.se

Ta del av myndigheters information på krisinformation.se

Läs om MSB:s stöd vid skogsbränder

Brandriskappen UTE hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark  

Myndighetsmeddelande 5 juli

Det varma och ovanligt torra vädret gör att brandrisken närmar sig rekordnivåer i stora delar av landet. Flera svåra bränder i skog och mark har tidigare brutit ut och risken för fler är fortfarande mycket hög. 

Läget är extremt allvarligt och kan påverka människors liv och hälsa. En liten brand kan snabbt få stora konsekvenser.

Följ de regler som finns gällande eldningsförbud, information finns på krisinformation.se.

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se