Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Det är just nu stor brandrisk i naturen!

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-22 kl. 15:07
Det varma och torra vädret ger hög eller mycket hög brandrisk i skog och mark i stora delar av landet. Prognosen pekar på att den ökar under veckan. Var extra försiktig och gör vad du kan för att minska risken att orsaka en brand i naturen.

Tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen.

Följ myndigheternas anvisningar

Allemansrätten innebär inte någon självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Som privatperson måste du följa de regionala och lokala föreskrifter som gäller för eldningsförbud. Det är kommunen eller Länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud. Information om rådande brandrisk och eventuella eldningsförbud brukar ges i lokalradions sändningar. Du hittar ofta också information om eldningsförbud på din kommuns eller länsstyrelses webbplats.

Allmän vaksamhet krävs

Följ SMHI:s väder- och varningsprognoser och ta del av den information som finns på dinsäkerhet.se om hur du agerar säkert i skog och mark och vad eldningsförbud innebär. 

Med appen BRANDRISK Ute får du aktuell risk och prognos för gräsbrand och skogsbrand i din iPhone, iPad eller Android. Appen är gratis att ladda hem.  

Om du upptäcker en brand – larma genom att ringa 112 och försök att själv släcka branden.

Ansvariga aktörer

Skogsbranschen vidtar åtgärder för att deras arbete kan utföras på säkraste sätt. De gör exempelvis en riskbedömning på respektive plats, avstår ibland arbete och arbetar på natten när det är fuktigare luft.

I många län patrullerar skogsbrandsflyget för att tidigt kunna upptäcka bränder och vägleda släckpersonal på marken till brandområdet. 

Det är den lokala räddningstjänsten som har ansvaret för att släcka bränder i skog och mark. Länsstyrelsen har det regionala områdesansvaret. Oftast klarar de regionala resurserna att hantera händelsen själva men vid stora eller svåra skogsbränder där regionens egna resurser inte räcker till, har MSB 13 skogsbrandsdepåer som kan efterfrågas. Depåerna är placerade runt om i landet och förfrågan om samtliga resurser ska göras av respektive Länsstyrelse till MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB.

Depåerna består av 3 containers med diverse släckutrustning, bland annat:

  • drygt 20 km slang,
  • armaturer,
  • pumpar och
  • en sexhjuling.

Det är kostnadsfritt att låna utrustningen, men räddningstjänsten som vill låna utrustningen ansvarar själv för transporten och hämtar skogsbrandsdepån.

MSB har också en högkapacitetspump som kan användas vid behovet av att transportera mycket vatten och långa sträckor vid insatsen. Då pumpen används skickar MSB med stödpersonal för detta.

Mer information till privatpersoner

Väderprognoser och aktuellt varningsläge finns att ta del av på SMHI.

Brandriskprognos - 5 dygn - SMHI

Vädervarningar - SMHI  

Med appen BRANDRISK Ute får du aktuell risk och prognos för gräsbrand och skogsbrand i din iPhone, iPad eller Android. Appen är gratis att ladda hem.

Appen BRANDRISK Ute

Dinsäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson. Där kan du bland annat läsa om eldning i naturen. 

Eldningsförbud - dinsäkerhet.se 

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris. Där finns bland annat länkar till information om eldningsförbud från länsstyrelser och liknande.

Eldningsförbud - Krisinformation.se

På MSB.se finns mer information om våra förstärkningsresurser och hur MSB arbetar. 

Förstärkningsresurser skogsbrand - MSB.se