Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

De flesta 18-åringar underskattar behovet av att förbereda sig inför en kris

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-23 kl. 08:00
I den årliga undersökningen bland landets 18-åringar som genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) framkommer att en majoritet tror att de behöver klara sig utan stöd från det offentliga under maximalt två dygn vid en kris.

 

Vid en verklig krissituation kommer samhällets resurser först att gå till mest utsatta. De flesta kan behöva klara sig själva under väsentligt längre tid än två dygn. Det viktigaste är att ha vatten, mat, värme och att kunna kommunicera och ta emot viktig information.

– För att stärka den svenska krisberedskapen är det viktigt att så många som möjligt är förberedda på att klara sig själva under en kris. Därför är det glädjande att nästan nio av tio 18-åringar anser att de bör ta ansvar för sig själva och sina anhöriga vid en kris, säger Nils Svartz, vikarierande generaldirektör på MSB.

Trots detta visar undersökningen att många ungdomar inte är förberedda på en kris. Bara en av tre har vatten för tre dagar och ännu färre har förberett sig för att kunna kommunicera och ta emot viktig information från radion om elen försvinner.

– Den som är förberedd och har tänkt igenom vad som kan hända, och hur man skulle klara en kris där man bor, har ökat möjligheten att klara krisen bättre själv, kan hjälpa anhöriga eller grannar, och bidrar dessutom till att samhällets resurser kan riktas in där hjälpen behövs mest, fortsätter Nils Svartz.

Undersökningen visar att krisberedskap är ett ämne i tiden. Fler än hälften av 18-åringarna har under de senaste tre månaderna pratat med andra om risker för kriser och hur man kan förbereda sig. Tre av fyra tycker att frågor som rör samhällets krisberedskap är viktiga.

Från och med måndag den 27 november skickar MSB tillsammans med Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten ut information till Sveriges drygt 90 000 totalförsvarspliktiga 18-åringar om hur de bäst kan förbereda sig för att klara en kris.

I utskicket uppmanas 18-åringarna att gå in på DinSäkerhet.se och ta del av information, checklistor, filmer och en podcast om hur man bäst förbereder sig för att klara en kris.

Läs mer om regeringsuppdraget att informera alla 18-åringar om krisberedskap och Sveriges försvar

Läs hela rapporten om 18-åringarnas inställning till kris och Sveriges försvar

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se