Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Dan Eliasson ledde möte med generaldirektörer i Östersjöstaternas råd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-15 kl. 08:31
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson ledde mötet med sina motsvarigheter under det svenska ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd. Bland annat berättade Dan Eliasson berättade om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och MSB:s rapport till regeringen om utvärderingen av hanteringen av attentatet på Drottninggatan 7 april 2017.

Foto: MSB

GD-mötet genomfördes 7-8 maj i Stockholm som en av aktiviteterna på krisberedskapsområdet under Sveriges år som ordförande i Östersjöstaternas råd. Länderna Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Norge, Ryssland och Sverige var representerade på mötet.

Framtida prioriteringar

Generaldirektörerna fick en uppdatering av arbetet kring de gemensamma prioriteringar de beslutade om under förra årets GD-möte. Åtta samarbetsområden beslutades då, bland annat om implementering av FN:s Sendai-ramverk, Baltic Leadership programme (kurser för framtida beslutsfattare på högnivå i regionen), samarbete om farliga ämnen (CBRNE) och samarbete inom forskning, med mera.

CBRNE-dagar för medlemsländerna

Ett nytt initiativ som rör CBRNE-området presenterades. Det handlar om att ordna gemensamma dagar då forskare, myndighetspersoner, privatsektorn och slutanvändarna kan mötas och nätverka. Initiativet kan liknas vid Sveriges CBRNE-dagar men omfattar elva länder. Syftet är att öka förståelse för varandras arbete och behov och att gemensamt öka säkerheten kring Östersjön.

Informerade om "Om krisen eller kriget kommer"

Deltagarna informerade varandra om aktuella frågor. Dan Eliasson berättade om broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och MSB:s rapport till regeringen om utvärderingen av hanteringen av attentatet på Drottninggatan 7 april 2017. MSB:s arbete med broschyren rönte stort intresse bland deltagarna.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se