Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Dags för Krisberedskapsveckan 2019

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-05-02 kl. 12:42
Den 6-12 maj är det dags igen för Krisberedskapsveckan, MSB:s årliga kampanj som genomförs runtom i landets kommuner för att öka människors beredskap inför samhällskriser. I år riktar kampanjen särskilt in sig på unga, 13-19 år.

För tredje året i rad genomför MSB, tillsammans med landets kommuner, länsstyrelser frivilligorganisationer och andra aktörer, kampanjen Krisberedskapsveckan. Syftet med kampanjen är att få människor att reflektera över hur de kan klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid. Orsaken kan vara skogsbränder, stormar, cyberattacker eller militära konflikter i vårt närområde.

- Det är viktigt att ha både en mental och praktiskt beredskap för händelser som ger allvarliga störningar i samhället, oavsett vad som orsakat det. Inte minst nu med vårens alla skogsbränder har vi påmints om hur snabbt vår vardag kan vändas upp och ner, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB.

I år kan de kommuner som vill, satsa extra på att nå unga 13-19 år. Målet är att öka kunskapen hos unga om hur olika kriser kan påverka oss, men också sprida kunskap om vad hemberedskap är, hur man ska agera vid ett viktig meddelande till allmänheten (VMA) och att det är Sveriges Radio P4 som gäller för viktig samhällsinformation vid kriser.

- Även om de yngre i målgruppen inte har ett vuxenansvar så är det viktigt att komma ihåg att de också upplever och påverkas av svåra händelser. Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer även de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson.

MSB hoppas att många kommuner tar tillfället att med hjälp av MSB:s gemensamma kampanjmaterial genomföra aktiviteter på lokal nivå för att öka beredskapen hos sina invånare inför allvarliga olyckor, kriser och ytterst krig.- Välinformerade och förberedda invånare gör viktiga insatser vid kriser och är en tillgång för kommunen vid all krishantering. De insatser kommunerna gör under Krisberedskapsveckan har man igen vid en händelse. 

Anmäl din kommun till Krisberedskapsveckan här.

Mer om Krisberedskapsveckan

Använd gärna hashtag #Krisberedskapsveckan