Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandsläckningsflyg begärs till Umeå

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-17 kl. 13:06 | Uppdaterad:2018-06-17 kl. 19:15
En räddningsinsats pågår sedan söndagsförmiddagen med att bekämpa en skogsbrand i Hörnefors söder om Umeå. Länsstyrelsen Västerbotten kontaktade vid lunchtid MSB för att få stöd med vattenbombande flygplan i släckningsarbetet.

   Med hjälp av dessa plan kan vi snabbt undersöka förutsättningarna för att vattenbomba i området. Om förutsättningarna är goda kan släckningsarbetet från luften starta omgående, säger Britta Ramberg som är operativ chef på MSB.

Planen var på plats i Umeå kl.15:45 och kunde påbörja vattenbombningen. Efter 24 vattenbombningar återvände planen vid 19-tiden till MSB:s bas på Örebro flygplats. Insatsen hade god effekt i släckningsarbetet av skogsbranden i Hörnefors. 

MSB har sedan 10 juni två italienska brandsläckningsflygplan stationerade på Örebro flygplats, som en förstärkning av den svenska beredskapen. Planen är av typen Canadair CL-415 och kan ta 6 200 liter vatten vid varje "skopning".

I fredags aktiverades planen till en skogsbrand i Nacka 

Läs mer om MSB:s skogsbrandsberedskap

I dagsläget är brandsläckningsflygplanen i Sverige till på måndag 18 juni. Under måndagen kommer ett nytt bedömningsmöte ske tillsammans med EU där besked kommer att ges om möjlighet att förlänga stödet. 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se