Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Barents Rescue 2017

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-05 kl. 12:07
MSB samordnar svenskt deltagande i den internationella övningen Barents Rescue som pågår denna vecka i Ryssland. Övningen genomförs vartannat år inom ett samarbetsavtal mellan Sverige, Finland, Norge och Ryssland och syftet är att länderna ska öva sig att kunna ge och ta emot hjälp vid stora gränsöverskridande olyckor eller kriser.

Från Sverige deltar bland annat räddningstjänsterna från Norrbotten och Västerbotten, Socialstyrelsen, polisen med flera.

Aktörer från både Sverige, Norge, Finland och Ryssland, deltar, både på plats i Ryssland och från sina ordinarie arbetsplatser hemmavid.

Medlemsländerna samarbetar bland annat inom området räddningstjänst. Målet med samarbetet är att öka möjligheterna att kunna bistå varandra över nationsgränserna vid olyckor eller naturkatastrofer. Den låga befolkningstätheten i nordligaste Europa innebär att räddningstjänstresurserna är få och dessutom utspridda i ett mycket stort område. Ibland kan de närmast tillgängliga resurserna finnas i ett grannland. Med andra ord har länderna i området nytta av att samarbeta och bistå varandra.

Avtal reglerar samarbetet vid nödsituationer  inom Barentsområdet

Första övningen genomfördes 2001 och samarbetet har utvecklats till ett omfattande erfarenhetsutbyte inom krishantering inom och mellan länder inom Barentsregionen. År 2008 undertecknade regeringarna i Finland, Norge, Ryssland och Sverige ett avtal om samarbete för förebyggande av, beredskap för och insatser vid nödsituationer i Barentsregionen. Avtalet omfattar gränsöverskridande samarbete på området förebyggande av, beredskap för och insatser vid nödsituationer inom regionen. Nästa övning utifrån avtalet genomförs 2019. Då är det Sveriges tur att vara värd för övningen, vars värdskap ambulerar varje tillfälle.

Kontakt:
Julia Fredriksson Julia.Fredriksson@msb.se