Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Blir krislådan Årets julklapp?

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-11-19 kl. 16:00
Undrar ni också vad som blir Årets julklapp? I början av december lanserar MSB en annonskampanj för att dela vårt julklappstips till unga. Vi vill påminna om vikten av att vara förberedd om vardagen plötsligt vänds upp och ner.

Bilder här årets julklapp hoppas vi du slipper öppna den. Bild på ett inslaget paketSjälvklart hoppas MSB att krislådan är en julklapp som ingen någonsin ska behöva öppna. Särskilt i juletid vill vi inte tänka på olika hot eller kriser. Men även om Sverige är tryggare än många andra länder kan allvarliga händelser drabba oss. Ett förändrat klimat kan innebära att översvämningar och skogsbränder blir vanligare och störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Om man är förberedd bidrar man till att hela landet bättre klarar av en svår påfrestning och kan också hjälpa andra. 

MSB:s studier visar att få människor har en god hemberedskap, i synnerhet unga boende i större städer. Det vill MSB ändra på. I broschyren “Om krisen eller kriget kommer” och på dinsäkerhet.se finns checklistor med förslag på vad en krislåda kan innehålla för att människor ska kunna klara sina mest grundläggande behov: vatten, mat, värme och kommunikation, när samhället inte fungerar som vi är vana vid. Men var och en måste forma sin egen och sina anhörigas hemberedskap utifrån egna förutsättningar och behov.

Under december månad genomför MSB kampanjen Blir det här Årets julklapp hoppas vi du slipper öppna den. Vi hoppas att många vill visa omtanke och dela just sin krislåda och tips och tricks på bra hemberedskap i sociala medier under hashtagen #minkrislåda.

Bakgrund

I slutet av maj i år skickade MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll. Syftet är att öka människors kunskap om hur man kan förbereda sig för att kunna hantera en situation när viktiga funktioner och samhällsservice inte fungerar som vi är vana vid. Orsaken kan vara skogsbränder, översvämningar, it-attacker och ytterst krigsfara. Läs om hur broschyren togs emot av hushållen.

Det går att beställa fler exemplar av broschyren på dinsäkerhet.se. Här finns också broschyren på olika språk och anpassad för personer med olika funktionsvariationer.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se