Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Årets tredje test av Hesa Fredrik

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-04 kl. 09:14
I dag, måndagen den 4 september, är det dags att testa varnings- och informationssignalen Viktigt meddelande för tredje gången i år. Hesa Fredrik som signalen ofta också kallas, testas kl. 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varnings- och informationssytem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

När du nås av signalen Viktigt meddelande ska du;

  • gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och ventilation,
  • sätta på radion och lyssna på Sveriges radio P4,
  • du kan skaffa dig mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa det nationella krisinformationsnumret 113 13.

Signalen testas fyra gånger per år för att kontrollera att systemet fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Systemet och tekniken testas också för att de som ska aktivera signalen får träna på hur det ska göras och för att kontrollera att tekniken fungerar. Om det visar sig då att något inte fungerar så ska det rättas till.

Meddelande med eller utan signal

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är det meddelande som sänds via Sveriges Radio P4. Som komplement förmedlas detta meddelande även över appar som krisinformation.se och SR Play, samt till de privata kanalerna Mix Megapol, Rix FM, NRJ, Lugna favoriter, Bandit rock och Rockklassiker bland annat. VMA meddelas också ibland som sms till mobiler som befinner sig i området.

Utomhussignalen Viktigt meddelande består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders uppehåll som repeteras sex gånger.

Vid en allvarlig händelse är det räddningsledaren som bestämmer om utomhussignalen ska ljuda eller om det räcker att VMA-meddelandet meddelas i radio utan att utomhussignalen aktiveras.

Ansvar

Den kommunala räddningstjänsten är ansvarig för drift, underhåll och test av systemet.

MSB äger infrastrukturen för systemet men ansvarar inte för larm och handhavande. MSB ansvarar för avtalet som reglerar sändningar av VMA i radio och TV.

Om du inte hör signalen så vänder du dig till din kommunala räddningstjänst.

Utveckling av VMA

MSB har fått i uppdrag att utreda omständigheterna kring det felaktiga VMA-larmet samt informationsgivningen till allmänheten i samband med händelsen. MSB ska också föreslå åtgärder för att säkerställa en hög funktionalitet och säkerhet i VMA-systemet och för informationsgivningen. I det ligger bland annat att föreslå åtgärder för att stärka kunskapen hos enskilda om vilka kanaler som finns för att varna och informera allmänheten vid bland annat olyckor och allvarliga händelser.

I uppdraget ska MSB samverka med SOS Alarm, Polismyndigheten och övriga berörda aktörer. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 december.

Länkar

Krisinformation.se 

MSB.se - VMA 

Nyhet MSB.se - MSB ska föreslå åtgärder för att säkerställa en hög funktionalitet och säkerhet i VMA-systemet

Kontakt:
Lars Olsson Lars.Olsson@msb.se