Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Årets första test av VMA

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-03-05 kl. 08:00
Idag, måndag den 5 mars, är det dags att testa VMA, viktigt meddelande till allmänheten för första gången i år. Klockan 15.00 ljuder signalen ”Viktigt meddelande” över hustaken.

Signalen "Viktigt meddelande", består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Efter ytterligare 3 minuter, dvs. klockan 15.05, avslutas testet med signalen "Faran över".

För inomhusmottagarna i den inre beredskapszonen runt landets kärnkraftverk kommer det även att låta klockan 19.00 då det så kallade RDS-systemet testas.

Viktigt test

Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Systemet och tekniken testas för att de som ska aktivera tyfonerna ska få träna på hur det ska göras och för att kontrollera att tekniken fungerar. Om det visar sig då att något inte fungerar så ska det rättas till.

Testet är även till för att du ska påminnas om vad du ska göra när du hör signalen:

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radios P4 eller se på TV eller text-TV

Information om vad som händer kan fås från det nationella informationsnumret 113 13. Ring inte 112 då det bara ska användas vid akut fara!

Du kan också gå in på myndigheternas webbplats Krisinformation.se.

Hörde du tutan?

Hjälp Krisinformation.se att samla information om hur många som hörde tutan denna gång. Genom att svara Ja eller Nej samt markera på en karta var du befann dig när ”Viktigt meddelande” testades bidrar du till att samla information om hur tutorna fungerar.

Lämna ditt svar här  

Här kan du läsa mer om VMA

Information för aktörer på msb.se

Information till allmänheten på DinSäkerhet.se

Information till allmänheten på Krisinformation.se

 

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se