Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ann Linde vid invigningen av MSB:s EU-lager i Kristinehamn

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-12 kl. 11:32
I närvaro av EU- och handelsminister Ann Linde, invigdes 11 juni det nya lager för EU:s civila insatser som MSB har fått i uppdrag att ansvara för.

- MSB har vad som krävs, sa Ann Linde, EU- och handelsminister, under sitt tal vid invigningen av EU:s strategiska lager för civila krisinsatser i Kristinehamn den 11 juni. Det visste de svenska parterna redan när förhandlingarna om lagret inleddes mellan EU och Sverige under 2017. Och efter många och långa förhandlingar kunde ett avtal mellan EU, Sverige och MSB skrivas under i slutet av maj. Ett avtal som innebär att MSB kommer ha i uppdrag att lagerhålla, köpa in och transportera materiel till, från och mellan EU:s civila insatser runt om i världen. Ansvaret för EU-lagret betyder att Sverige och MSB får en ännu viktigare roll i EU:s internationella arbete för att främja fred och säkerhet och att förebygga konflikter. Som en symbol för de stärkta banden mellan Sverige, MSB och EU, knöt Ann Linde, Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör, och Mohamed Tabit, biträdande chef för missionsstödet vid EU:s utrikestjänst, gemensamt samman band under invigningen.

EU- och handelsminister Ann Linde, Mohamed Tabit från EU:s CPCC, Civilian Planning and Conduct Capability, och GD Dan Eliasson knyter banden.
EU- och handelsminister Ann Linde, Mohamed Tabit från EU:s CPCC, Civilian Planning and Conduct Capability, och MSB:s GD Dan Eliasson knyter banden. 

- Det strategiska lagret är avgörande för EU:s civila krishantering och MSB hjälper oss att ta EU:s missioner in i nästa århundrade, sa Mohamed Tabit. MSB har stor erfarenhet av lagerhållning för insatser och har under lång tid gett stöd till EU:s civila insatser i form av materiel och personal. Bland annat till EU:s missioner i Kosovo och i Somalia. Bjarne Olsson, kommunalråd och ordförande i Kristinehamns kommunstyrelse framhöll även den stora kompetens inom krishantering som finns lokalt i Kristinehamn.

Den utrustning som MSB kommer att tillhandahålla EU:s civila insatser är av samma typ som redan finns i MSB:s lager, och under invigningen gavs möjlighet att titta närmare på denna. Personal från MSB visade och berättade kring materielen, såsom IT-utrustning och sjukvårdsmateriel. Ann Linde passade även på att provköra en Toyota Land Cruiser, vilket är en typ av fordon som MSB förser internationella insatser med.
MSB inleder nu arbetet med att köpa ni materiel till det nya EU-lagret, som, liksom MSB:s befintliga lager, kommer ligga i Kristinehamn.

- Det är nu som det riktiga arbetet startar, framhöll MSB:s generaldirektör Dan Eliasson. 

Fakta om EU:s civila krislager 

  • EU:s medlemsstater har gemensamt bestämt att EU ska ha ett lager med utrustning och materiel för de insatser som genomförs under EU:s gemensamma försvars- och säkerhetspolitik (GFSP). GFSP är det ramverk som styr EU:s gemensamma agerande inom försvar och krishantering.
  • Lagret ska göra det möjligt för EU att inom 30 dagar kunna skicka ut upp till 200 personer med nödvändig utrustning för att starta upp en ny insats.
  • Avtalet för lagret gäller i tre år, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.
  • Total budget är 537 miljoner kronor.
  • Lagret kommer vara 5000 kvadratmeter stort.
  • MSB kommer verka för att ökad hänsyn till miljön tas i insatserna och i avtalet ingår att MSB ska kunna ta emot miljöfarligt avfall från insatserna och deponera det på ett miljösäkert sätt.

Läs mer om civil krishantering

Läs mer om EU-lagret

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se