Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktuellt behov av brandbekämpningsresurser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-27 kl. 14:46
På grund av det mycket varma och torra vädret med extrema brandriskvärden i södra och mellersta Sverige under de kommande dagarna behöver beredskapen där stärkas. För att snabbt och effektivt kunna släcka nya uppkomna bränder behövs i första hand skopande brandflygplan.

Det finns just nu tillräckligt med helikoptrar och markstyrkor i Sverige. För att kunna hålla en så god beredskap som möjligt behöver MSB just nu fler vattenskopande flygplan som snabbt kan släcka nya bränder som uppstår. Därför tackar MSB för tillfället nej till fler internationella helikoptrar och markstyrkor.

Att ta emot helikoptrar och markstyrkor är ett resurskrävande arbete. Nu är också behovet av dessa resurser stort ute i Europa. Läget kan dock snabbt förändras och Sverige kan åter behöva dessa resurser. Då kommer MSB åter att be om hjälp med dessa resurser.

– Vi är oerhört tacksamma för allt stöd vi har blivit erbjudna. I nuläget har vi inte behov av fler resurser i form av helikoptrar och markstyrkor utan det vi framför allt behöver nu är fler vattenskopande brandbekämpningsplan för att ha en beredskap att snabbt kunna släcka nya bränder som uppstår, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering.

Resursreserver

MSB har genom EU:s civilskyddssamarbete, accepterat ett erbjudande från Turkiet om ett brandflyg. 

– Sverige har tackat ja till ett erbjudande från Finland om stöd med en marktrupp. Syftet är att skapa avlösning för de svenska brandmän som just nu arbetar vid bränderna i Gävleborg. En finsk styrka innebär inte en resursförstärkning utan bidrar i första hand till att bygga upp en högre beredskap i södra och mellersta Sverige. Här samlar vi dessutom resurser i form av helikoptrar och andra extra brandresurser för att bygga upp en ”taktisk resurs”, fortsätter Jakob Wernerman.

Den taktiska resursen består i nuläget av 6 helikoptrar som är stationerade i Växjö. Med hjälp av dem lyckades man under torsdagen 26 juli snabbt slå ut en ny brand som blossade upp i Blekinge.

Möjlighet att begära resurser från samarbetet Partnerskap för fred

För att stärka beredskapen ytterligare när brandrisken nu når extrema värden hemställde MSB på onsdagskvällen till regeringen om ett bemyndigande om att begära internationellt stöd även från samarbetet Partnerskap för fred. Regeringen beslutade under torsdagen att ge MSB ett sådant bemyndigande. MSB har lämnat in en förfrågan och inväntar svar.

Mäklingsfunktion för privata resurser

MSB arbetar nu med att upprätta en mäklingsfunktion för de resurser som erbjuds bland annat från privata aktörer, men som MSB inte har behov av i den nationella hanteringen. MSB kommer inte att göra någon bedömning av resurserna men samlar dem så att de lokala räddningstjänsterna kan se vilka erbjudanden som finns från privata aktörer.

Mer om MSB:s åtgärder och lägesbild gällande skogsbränderna

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se