Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

25 områden med betydande översvämningsrisk har identifierats

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-01-23 kl. 15:30
MSB har under 2017 genomfört en översyn av områden med betydande översvämningsrisk i Sverige. Till skillnad från den första identifieringen av områden ingår nu havskusten i analysen vilket har lett till att flertalet nya områden har tillkommit. Totalt har 25 områden identifierats.

Arbetet görs enligt översvämningsdirektivet, genom förordningen om översvämningsrisker (2009:956). Målet med arbetet är att minska negativa konsekvenser av översvämningar och på så sätt värna om människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet.

Översyn av områden

Under 2017 har MSB genomfört översynen av områden med betydande översvämningsrisk i Sverige. Den första analysen av områden utfördes 2011, då 18 områden utmed vattendrag och sjöar i Sverige identifierades. Vid den här översynen har även risker för översvämning vid havskusten analyserats, det har lett till att flertalet nya områden har tillkommit. Översvämningar från skyfall ingår dock inte i bedömningen.

Arbetet enligt översvämningsdirektivet fortsätter och under 2018 kommer MSB att ta fram detaljerade kartor för de nya områdena som identifierats. Under 2019 har länsstyrelserna uppdraget att ta fram riskkartor för områdena. Risk-hanteringsplaner, med mål för att hantera översvämningsriskerna kommer sedan att tas fram av länsstyrelserna 2020-2021.

Totalt 25 områden

Översynen har resulterat i att totalt 25 områden med betydande översvämningsrisk har identifierats.

Identifierade områden vid vattendrag

Alingsås (Säveån)
Borås (Viskan)
Falun (Dalälven)
Göteborg (Göta Älv, Mölndalsån, Säveån, Kungsbackaån)
Haparanda (Torne älv)
Karlstad (Klarälven)
Kristianstad/Åhus (Helge å)
Kungsbacka (Kungsbackaån)
Norrköping (Motala ström)
Uppsala (Fyrisån)
Örebro (Svartån)

Identifierade områden vid sjöar

Jönköping (Vättern)
Karlstad (Vänern)

Identifierade områden vid havet

Göteborg
Halmstad
Helsingborg
Kalmar
Karlshamn
Karlskrona
Kristianstad/Åhus
Kungsbacka
Landskrona
Malmö
Skanör/Falsterbo och Höllviken/Ljunghusen
Stenungsund
Stockholm
Trelleborg
Uddevalla
Ystad

Identifierade områden 2011

Åtta områden som identifierades 2011 uppfyller inte längre uppställda kriterier för att identifieras igen. Detta beror framförallt på att nya, mer detaljerade, översvämningskarteringar har använts. Antalet boende, antalet anställda och påverkade intressen inom tätorter med risk för översvämning har också förändrats. Att ett område inte identifieras igen innebär dock inte att arbetet enligt förordningen om översvämningsrisker avslutas. Arbetet med att genomföra åtgärder för att nå målen som är framtagna i riskhanteringsplanerna för dessa områden fortsätter fram till 2021.

Värnamo
Edsbyn
Lidköping
Lindesberg
Malung
Vansbro
Vännäsby
Älvsbyn

Mer information

Översyn av områden med betydande översvämningsrisk (Rapport MSB1152)
Om översvämningsdirektivet

Kartor

I MSB:s översvämningsportal visas samtliga översvämningskarteringar som MSB tagit fram för vattendrag. Här kan man även se de utbredningsskikt för kustöversvämning som använts.
Till översvämningsportalen

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se