Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

2018 - ett intensivt år för MSB:s insatsverksamhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-22 kl. 09:04
Förra året var ett intensivt år för MSB:s insatsverksamhet. Det visar den årsrapport som myndigheten ger ut varje år och som redogör för genomförda insatser i Sverige och i världen.

Årsrapport MSB:s insatsverksamhet 2018

Under 2018 genomförde MSB 122 internationella och 91 nationella insatser. Ett ”vanligt” år brukar de internationella insatserna vara fler än vad som var fallet under förra året, men när de mest omfattande skogsbränderna i modern tid drabbade Sverige påverkades  MSB:s internationella insatsverksamhet. Efter bränderna står det dock ännu tydligare klart att den internationella insatsverksamheten i hög grad bidrar till att stärka den nationella krisberedskapen.

- Operativa erfarenheter från katastrofer och väpnade konflikter i andra länder är avgörande för att skapa beredskap för kriser också i vårt eget land. Skogsbränderna 2018 var inte alls olika de omfattande katastrofer som sker i andra länder. Situationen var i själva verket väldigt lik de internationella katastrofer som Sverige har arbetat i under 30 år, säger Jakob Wernerman, chef för MSB:s enhet för insatser.

Fler människor drabbas av kriser

Humanitära kriser påverkar allt fler människor och berör just nu 1 procent av jordens befolkning. Kriserna och konflikterna har även blivit alltmer utdragna, vilket också påverkar längden på insatserna.

Flera av de insatser som MSB genomförde förra året rör några av de mest omfattande humanitära kriserna i världen och har pågått under en längre tid: Till exempel den våldsamma konflikten i Nigeria där miljontals människor är i behov av humanitärt stöd, de förvärrade stridigheterna i Centralafrikanska republiken (CAR), den humanitära krisen i Demokratiska Republiken Kongo (DRC) och inbördeskriget i Sydsudan som har orsakat stora flyktingströmmar till grannländer som DRC, Uganda, Sudan och CAR.

Boende- och kontorslösningar – de mest omfattande insatserna

MSB har också stöttat den pågående fredsprocessen i Colombia och bistått i responsen kopplad till de eskalerande konflikterna och hungersnöden i Jemen, samt bidragit till  den fortsatta hanteringen av flyktingkrisen i Bangladesh.

De mest omfattande insatserna under 2018 var åtgärder som gör det möjligt för humanitär hjälppersonal att nå ut till drabbade områden, till exempel olika lösningar för boende, kontor, konstruktion, logistik, säkerhet och sjukvård.

Några ord om MSB:s insatsverksamhet

Det övergripande målet för MSB:s insatsverksamhet är att rädda liv, lindra nöd, skydda egendom, värna miljö, främja frihet och säkerhet samt stärka motståndskraft mot kriser och katastrofer – i Sverige och i världen.

MSB:s insatsverksamhet ska bidra till en effektiv, samordnad och behovsbaserad kris- och katastrofhantering, till återinrättandet av centrala samhällsfunktioner och till att reducera risker och stärka motståndskraften mot kriser och katastrofer.

MSB:s internationella insatsverksamhet finansieras externt, vanligtvis via Sida eller UD.

Mer om MSB:s insatsverksamhet

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se