Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om folkrättsliga rådgivare vid länsstyrelserna beslutade

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-20 kl. 07:30
Från 1 augusti i år gäller nya föreskrifter (MSBFS 2018:4) om folkrättsliga rådgivare vid länsstyrelserna. De ersätter då Krisberedskapsmyndighetens föreskrifter (KBMFS 2003:1) om folkrättsliga rådgivare inom det civila försvaret.

I totalförsvarets folkrättsförordning (1990:12) finns bestämmelser om folkrättsliga rådgivare vid länsstyrelserna. De folkrättsliga rådgivarna ska ge länsledningen och kommunerna råd om hur folkrättens regler i krig och under neutralitet ska tillämpas. Rådgivarna ska också delta i länsstyrelsens planläggning och utbildningsverksamhet.

MSB har enligt förordningen rätt att utfärda föreskrifter avseende innehållet i bestämmelserna. De nuvarande föreskrifterna utfärdades 2003 av Krisberedskapsmyndigheten. Mot bakgrund av den återupptagna totalförsvarsplaneringen är det viktigt att regler som har betydelse  vid höjd beredskap är uppdaterade och anpassade till det samhälle vi lever i idag. MSB har därför beslutat att ersätta KBMFS 2003:1 om folkrättsliga rådgivare inom det civila försvaret med nya föreskrifter.


De största förändringarna i de nya föreskrifterna jämfört med nuvarande är
  • att det förtydligas att folkrättsrådgivarna har ett ansvar och uppgifter även i länsstyrelsernas fredsorganisation, inte enbart i deras krigsorganisation,
  • mer fokus på vilka kunskaper inom folkrätten som rådgivarna ska ha, snarare än särskild utbildning på området.
Kontakt:
Christina Middleton chrmi@msb.local