Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya vägledningar för styrdokument och utbildnings- och övningsplan till kommuner

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-03-07 kl. 14:30
Den 7 mars publicerar MSB två nya vägledningar som underlättar för kommunerna att styra och inrikta arbetet med krisberedskap och civilt försvar. Vägledningarna beskriver vad ett styrdokument och en utbildnings- och övningsplan ska innehålla, frågeställningar som kommunen kan utgå från samt lyfter fram exempel från olika kommuner.
-  Vägledningarna har vi tagit fram i nära dialog med representanter för kommuner och SKL för att för att säkerställa att de ger så praktisk och konkret nytta som möjligt. Vi hoppas vi att vägledningarna ska bidra till att utveckla den kommunala styrningen av arbetet med krisberedskap och i större utsträckning involverar kommunala förvaltningar, bolag och kommunalförbund, säger Kristina Sundholm, tillförordnad biträdande enhetschef för enheten för samverkan och planering.

Ytterligare vägledningar på gång

Senast i juni 2019 kommer ytterligare vägledningar:
  • Vägledning i regelverk samt krigsorganisation och krigsplacering (civilt försvar)
  • Vägledning i en lokal inriktnings- och samordningsfunktion (ISF)
 

Bakgrund i Överenskommelser om kommunernas krisberedskap

De här vägledningarna är de första av den stora satsning på stöd till kommunernas som MSB och SKL har kommit överens om i
  • Överenskommelse om kommunernas krisberedskap och
  • Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar.
Överenskommelserna tydliggör både vilka krav som ställs på kommunerna och vad staten ska bidra med för stöd. Under en fyraårsperiod ska en mängd stöd och vägledningar ta fram som ett led i att skapa en handbok för krisberedskap.

Kontakt:
Kristina Sundholm Kristina.Sundholm@msb.se