Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu levereras skolmaterial om krisberedskap till högstadieskolor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-26 kl. 16:08
Med start fredag 27:e april börjar det nya skolmaterialet till högstadier att skickas ut. Över 1 600 skolor kommer få det kostnadsfria materialet. Det består av en diskussionsduk, en lärarhandledning samt en elevpresentation. Skolmaterialet är tänkt att användas i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan som startar vecka 22.

Regeringen har gett MSB i uppdrag att öka människors kunskap om förberedelse för olika samhällskriser. Många beredskapsansvariga i kommuner efterlyste, redan förra året, en aktivitet som passar unga.

Stärkta i att påverka sin situation

Målet med skolmaterialet är att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en kris. Det kan användas vid en temadag om krisberedskap där skolan exempelvis kan bjuda in den lokala räddningstjänsten, kommunens krisberedskapssamordnare eller en frivilligorganisation som berättar om sitt arbete, lokala risker och hot, visa innehållet i en krislåda, eller hur ett stormkök fungerar.

Diskussionsduk sätter igång tanken

Diskussionsduken som eleverna arbetar med gruppvis, är illustrerad och indelad i fyra områden:

  • Någon gång händer det
  • Så påverkas du av en samhällskris
  • Så förbereder du dig
  • Så klarar du en kris

Lärarhandledning samt elevpresentation finns för nedladdning på www.msb.se/skola samt på Krisberedskapsveckans kampanjsidor.

Läs mer om Krisberedskapsveckan