Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utbetalda statsbidrag (2:2) förebyggande mot naturolyckor för år 2018

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-01-11 kl. 10:54
Kommuner som utfört eller avser utföra åtgärder för att förebygga naturolyckor i bebyggda områden kan söka bidrag för åtgärderna. För budgetåret 2018 anvisade staten 74 850 000 miljoner kronor till detta.

Naturolycka avser i detta sammanhang skred, ras eller översvämning. I Sverige finns områden som på grund av läge, topografi och markens beskaffenhet utgör riskområden för naturolyckor. När sådana naturolyckor sker i befintlig bebyggelse medför det stora kostnader för samhället. Det är generellt mer lönsamt att förebygga en naturolycka i bebyggda områden än att ta konsekvensen av att den inträffar.

För budgetår 2018 har staten anvisat drygt 74 miljoner per år för förebyggande åtgärder. Bidrag kan lämnas med upp till 60 % av de bidragsberättigade kostnaderna och gäller bebyggda områden. Bidraget går främst till att skydda liv, egendom och skydd av samhällsviktig verksamhet. Anslaget söks hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Läs mer om statsbidrag  

Utbetalade statsbidrag 2018  

Följande kommuner har fått beviljat statsbidrag för förebyggande mot naturolyckor för året 2018. Besluten gäller utförda åtgärder, pågående arbete samt utredningar för att dimensionera eventuella åtgärder.

Kontakt:
Margareta Nisser-Larsson margareta.nisser@msb.se