Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya FN-guider om katastrofriskreducering

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-01 kl. 08:30
Förenta Nationernas (FN) katastrofriskreduceringsorgan UNISDR har tagit fram 5 nya guider som syftar till att vägleda implementeringen av Sendairamverket för katastrofriskreducering.

Sendairamverket för katastrofriskreducering 2015-2030 är en 15-årig, frivillig och icke bindande överenskommelse mellan FN:s medlemsstater och är efterföljare till Hyogo Framework for Action (HFA) 2005-2015. Ramverket är handlingsinriktat, har fyra prioriterade områden och sju mål och syftar till att reducera riskerna för och minska konsekvenserna av olyckor och katastrofer. MSB är Sveriges kontaktpunkt och nationell samordnare för arbetet.

UNISDR kommer ta fram en serie guider som kallas "Words into action" för att vägleda implementeringen av Sendairamverket för katastrofriskreducering. Guiderna som presenterades vid Globala Plattformsmötet i Cancun, Mexico, förra veckan har tagits fram av arbetsgrupper med representanter från många länder, discipliner och aktörer från alla världsdelar.

Mette Lindahl Olsson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varit UNISDR:s projektledare och huvudförfattare för en av guiderna.

– Guiden som jag ansvarat för heter ”Words into Action Guideline: National Focal Points for Disaster Risk Reduction, National Platforms for Disaster Risk Reduction, Local Platforms for Disaster Risk Reduction”.  Den har fokus på nationell och lokal samverkan med verklighetsbaserade praktiska exempel och konkreta råd om arbetet samverkan för katastrofriskreducering, berättar Mette.

De fem första Words into Action Guidelines som ligger ute för slutlig 3 månaders konsultation är;

  • National Focal Points for Disaster Risk Reduction, National Platforms for Disaster Risk Reduction, Local Platforms for Disaster Risk Reduction
  • Enhancing disaster preparedness for effective response
  • Build back better in recovery, rehabilitation and reconstruction
  • Concise guide on design and conduct of simulation exercises
  • National Disaster Risk Assessment

Läs mer:

Länk till guiderna

MSB:s arbete med Sandairamverket

Om Sandairamverket

FN:s katastrofriskreduceringsorgan UNISDR (engelsk text)

Global Platform meeting Cancun, Mexico (engelsk text)

 

Kontakt:
Mette Lindahl Olsson mette.lindahl-olsson@msb.se