Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny karttjänst för kustöversvämning

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-30 kl. 13:59
MSB har tagit fram en ny karttjänst för kustöversvämning. Den innehåller 9 stycken utbredningsskikt längs hela Sveriges kust för en vattenståndsnivå från 1 meter till 5 meter i RH 2000.

Utbredningsskikten illustrerar höga havsvattenstånd längs kusten i förhållande till höjd i RH 2000. Utbredningsskikten motsvarar en vattenyta på nivåerna 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5 samt 5,0 meter i RH 2000. Ytorna kan användas för att grovt illustrera extrema nivåer både för nutida och framtida förhållanden.

Extrema vattenstånd uppstår framförallt vid djupa lågtryck och vid mycket kraftig vind. MSB har valt att kartera upp till 5 meter i RH 2000 eftersom det i vissa sammanhang kan vara intressant att analysera mycket extrema scenarier bortom 2100.

För att göra en analys av extrem händelse för havet bör man bland annat tänka på historiska översvämningar av kustområdet, pågående landhöjning, framtida klimatscenariers effekter på havet samt hur kusten ser ut just för aktuellt område vilket påverkar vinduppstuvning och våghöjd. Extrema havsvattenstånd är oftast temporära och har ett dynamiskt förlopp.

Läs mer om karttjänsten och hur ytorna tagits fram

Karttjänsten finns under MSBs Portal för översvämningshot, under fliken Avancerade kartor 

Kontakt:
Anna Nordlander Anna.Nordlander@msb.se