Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny handbok ger stöd: Klimatanpassa dricksvattenproduktionen nu

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-15 kl. 15:00
Nu finns en ny handbok för klimatanpassning som ger stöd för att analysera de lokala förutsättningarna och planera vad dricksvattenproducenten och kommunen ska göra. Med hjälp av ett fiktivt exempel visas hur en sådan analys och åtgärdsplan kan se ut.

Klimatförändringarna är redan här. Det får konsekvenser för dricksvattenproduktionen runt om i landet. Olika kommuner påverkas på olika sätt och behöver ha koll på just sina förutsättningar. Men gemensamt för alla är att det krävs ett helhetsgrepp och att olika sektorer samverkar.

Handboken finns i en lättillgänglig digital version på livsmedelsverket.se och kan även skrivas ut från pdf. På webben finns ett verktyg att ladda ned där kommunen kan fylla i sina förutsättningar, för att få en överblick och för att kunna prioritera vad som är viktigast att göra för att säkra tillgången till dricksvatten i framtiden.

Ur innehållet:

  • Systemanalys – hur ser vattenförsörjningen ut
  • Klimatanalys – Vilken påverkan kommer klimatet att få på verksamheten
  • Riskanalys – vilka är våra största risker
  • Åtgärdsanalys – vilken åtgärd är mest effektiv
  • Anpassningsplan – implementering av planer
  • Faktaavsnitt om bland annat klimatets påverkan på dricksvattenförsörjningen

Till handboken på Livsmedelsverkets webbplats

Projektet har finansierats av MSB.

Kontakt:
Cecilia Alfredsson Cecilia.Alfredsson@msb.se