Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB startar vårens rapportering av höga flöden i vattendrag och sjöar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-02-26 kl. 14:01
På grund av snösmältning eller rikligt med regn under våren kan höga flöden i vattendrag och sjöar uppstå. Via länsstyrelserna samlar vi varje vecka in information om läget lokalt och regionalt och sammanställer det för hela landet. Det skapar en helhetsbild och tidigt kunskap om behov av åtgärder och resurser.

MSB arbetar med att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser som exempelvis översvämning. Genom att följa utvecklingen av höga flöden i landet kan åtgärder och behov av resurser identifieras tidigt. 

Vi får varje vecka rapporter från respektive länsstyrelse med en beskrivning av den aktuella situationen i länet. Informationen sammanställs och rapporteras veckovis till Försvarsdepartementet.

Rapporteringen av höga flöden tas även upp vid behov vid de regelbundna samverkanskonferenser som MSB genomför varje vecka tillsammans med länsstyrelserna och utpekade myndigheter.

Länsstyrelsernas rapporter samt den veckovisa sammanställningen publiceras i WIS under händelsen "Rapportering höga flöden 2014".

Sammanställningen finns även tillgänglig på msb.se/hogafloden

Kontakt

För frågor om rapporteringen kontakta hogafloden@msb.se

FAKTA

Regelbundna samverkanskonferenser

Varje vecka på onsdagar genomför MSB samverkanskonferenser på nationell nivå. Syftet är att skapa ett forum för informationsutbyte på nationell nivå som kan utgöra grunden för en samlad nationell lägesbild, och även bidra till de medverkande aktörernas egna lägesbilder.

Inbjudna aktörer är länsstyrelserna och de centrala myndigheter som är utpekade i Förordningen om krisberedskap och höjd beredskap (2006:942). Utöver stående rapporteringspunkter från SMHI, Trafikverket, Svenska kraftnät, MSB och Post- och telestyrelsen så kan andra aktörer bjudas in för att redogöra för olika aktuella händelser och situationer som berör flera.

Råd och rekommendationer till dig som leder eller deltar i samverkanskonferenser

 

Kontakt:
Anna Jansson Anna.Jansson@msb.se