Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Karlstads kommun och MSB fick tillsammans ett hedersomnämnande vid utdelningen av UN Sasakawa Award

MSB på FN:s Global Platform 2013

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-05-23 kl. 11:29
Nästan 5 000 delegater från hela världen träffas 19-24 maj på Global Platform 2013 – en mötesplats som arrangeras av UN-ISDR, FN:s kontor för katastrofriskreducering. MSB har sju deltagare med i den svenska delegationen.
Även biståndsminister Gunilla Carlsson deltar på högnivåmötet i Geneve, som samlar 40 ministrar, representanter för näringsliv och FN-organisationer och leds av Finlands före detta president Tarja Halonen. Sveriges officiella tal framförs av Anna Westerholm, biträdande chef för Enheten för multilateralt utvecklingssamarbete vid Utrikesdepartementet.

Utnämnande för gott samarbete

Karlstads kommun och MSB fick på onsdag kväll tillsammans ett hedersomnämnande vid utdelningen av UN Sasakawa Award, bland annat för gott samarbete "acting as one" i arbetet att implementera Hyogo Framework for Action, HFA, på nationell och lokal nivå, och för innovativ internetbaserad kommunikation inom ramen för kampanjen Resilient cities.

– Syftet med kampanjen är att implementera Hyogo-deklarationen i lokalsamhället. 1425 städer har gått med i kampanjen och de måste alla uppfylla ett tiopunktsprogram som innehåller ganska omfattande åtaganden, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet, MSB.

Nationell plattform underlättar samverkan

Vid FNs världskonferens i Kobe 2005 undertecknade 168 länder en tioårsplan, den så kallade Hyogo-deklarationen, där länderna förband sig att stärka förmågan att förebygga och hantera konsekvenserna av naturolyckor. Idag har 192 länder undertecknat deklarationen. Till detta finns också ett ramverk ”Hyogo Framework for Action 2005-2015 – Building the Resilence of Nations and Communities to Disasters” som förkortas HFA, med konkreta förslag på åtgärder och prioriteringar.
 
2007 startade FN:s kontor för katastrofriskreducering (ISDR) Global Platform for Disaster Risk Reduction för erfarenhets- och kunskapsutbyte länder emellan. Sverige var tidigt ute och bildade samma år en nationell plattform för naturolyckor. Syftet är tvärsektoriell samverkan på nationell nivå och i Sverige ingår 19 myndigheter och organisationer i plattformen som har 4-5 nätverksmöten och ett GD-möte varje år.
 
– Det är fantastiskt att det nu är 85 länder som arbetar med nationella plattformar av de 190 som implementerat HFA. Men vi måste sikta högre! Målet måste vara att alla länder som har implementerat HFA också arbetar systematiskt med nationella plattformar, uppmanade generaldirektör Helena Lindberg delegaterna på Global Platform.

Förstapris till Brasilien och Bangladesh

UN Sasakawa Awards förstapris delades mellan aktörer i två av världens mest katastrofdrabbade länder, Brasilien och Bangladesh: Belo Horizonte City Council, Brasilien och en grupp av tio internationellt verksamma NGO:s som samverkar i National Alliance for Risk Reduction and Response Initiative, NARRI consortium, Bangladesh.
 
 
Kontakt:
Eva Rundkvist Eva.Rundkvist@msb.se