Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Information om bidrag för förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-11-27 kl. 12:39
MSB fortsätter bereda ansökningar, men vill informera om det förändrade läget om nivån på statsbidraget.
Bidraget har tillfälligt, under 2010-2012, varit förhöjt till mellan 35-50 miljoner kronor (mkr) mot tidigare 25 mkr. Detta har varit en del av regeringens klimatanpassningssatsning.  I budgetpropositionen för år 2013 framgår att anslaget för förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor (prop2012/13:1 utg. Omr.6, s109) föreslås gå tillbaka till knappt 25 mkr/år för kommande år.

MSB kan fatta beslut om utbetalning av bidrag på högst 60 % av åtgärdssumman. Vi betalar ut hälften av beslutade medel vid beslutet och resterande när åtgärden är utförd, slutbesiktigad och alla kostnader korrekt redovisade.

På grund av det minskade anslaget för kommande år är i princip alla medel redan intecknade, dvs uppbundna, genom tidigare beslut.  De beslutade åtgärderna är inte slutredovisade och andra hälften av medlen inte utbetalade. Konsekvensen är att det i princip inte finns medel till beslut för de ansökningar som lämnats till MSB förrän tidigast år 2015-2016. Detta under förutsättning att MSB även fortsättningsvis får medel till statsbidraget.

Vi kommer att fortsätta hanteringen av inkomna ansökningar tillsammans med våra experter från SGI och SMHI.  Detta för att vi vill att beredningen av ansökningarna ska vara klar den dagen vi har medel för att bevilja nya bidrag.  Det innebär också, trots att vi inte har medel i nuläget, att vi återkommer med önskemål om kompletteringar och eventuella besök till er kommun, under början av 2013.
 
Kontakt:
Margareta Nisser-Larsson margareta.nisser@msb.se