Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

40 år sedan skredet i Tuve

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-29 kl. 15:13
På torsdag den 30 november är det 40 år sedan orten Tuve drabbades av ett kraftigt skred. Nio människor miste livet, 65 hus förstördes och över 400 människor blev hemlösa.

Skredet är Sveriges hittills största skred med dödlig utgång. Skredet inträffade strax efter klockan 16. På några minuter ändrade ett område på 27 ha fullständigt utseende. Skredområdet var omkring 800 m långt och som bredast 600 m. Som mest förflyttade sig marken 200 m.

Väckarklocka för landets arbete med att förebygga naturolyckor

I följderna av Tuveskredet har MSB i uppdrag att göra kartor över områden i landet som har risk för skred. MSB ansvarar även för statsbidrag, 75 miljoner, för att förebygga naturolyckor. De kan kommuner söka varje år.

Högtid till minnet av de drabbade

I och med årsdagen hålls minnesgudstjänst och aktiviteter i biblioteket i Tuve. Tuve kyrka hålls öppen under helgen.

Läs mer om skredet i Tuve

Läs mer om statsbidrag för naturolyckor

 

Kontakt: