Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kampanjer uppmanar till köp av livsfarliga fyrverkerier innan de förbjuds

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-12-16 kl. 15:23 | Uppdaterad:2013-12-16 kl. 15:24
"Raketerna som säljs till allmänheten är ännu farligare än vi trodde", säger Ingemar Malmström, chef för farliga ämnen på MSB. "Vi uppmanar därför allmänheten att trotsa reklamen och inte köpa raketer med 75 g krutvikt eller mer. De är livsfarliga och kommer att förbjudas nästa år."

På nyårsafton för två år sedan skadades en 13-åring så allvarligt att hans ben amputerades. Orsaken var en raket som i samband med nyårsfyrverkeriet träffade pojken och exploderade.

Dagens regler för vilka fyrverkerier som får säljas till och användas av allmänheten, innebär att raketerna inte får orsaka allvarliga skador vare sig vid korrekt eller felaktig användning.

Efter olyckan var den allmänna uppfattningen bland svenska och internationella experter att pojkens allvarliga skador inte kunde ha orsakats av en sådan raket som fanns tillgänglig för allmänheten.

MSB-studie upphov till nytt förbud

MSB bestämde sig för att genomföra en studie för att se vilka skador de raketer som finns på marknaden kan orsaka. Testerna, där man bland annat avfyrade raketerna mot grislår, visade att experterna hade haft fel.

Resultatet är skrämmande och häpnadsväckande, säger Shulin Nie, teknisk handläggare på MSB:s enhet för farliga ämnen. Studien visar att de stora raketerna är livsfarliga, de tränger in i kroppen, exploderar och orsakar omfattande inre skador.

MSB har därför tagit fram nya regler som kommer att gälla från april 2014. De nya reglerna innebär att de farligaste raketerna, det vill säga de som innehåller mer än 75g krutvikt, inte får säljas till eller användas av allmänheten. 

Köp inte farliga raketer till nyår

Inför nyåret förekommer kampanjer som uppmanar till att köpa stora raketer, med argument om att det är sista chansen eftersom nya regler förbjuder dem från och med nästa år.

MSB informerade branschen om de livsfarliga raketerna och kommande regeländringar tidigt i våras, berättar Ingemar Malmström. Det är därför olyckligt att de fortfarande finns att köpa. Att de nya reglerna dessutom används i reklamsyfte för att öka försäljningen inför nyår, anser jag är ansvarslöst, fortsätter han.

Allmänheten uppmanas därför att inte köpa de livsfarliga raketerna med mer än 75 g krutvikt.

Se bilder från studie av raketskador

 

Läs mer:

Förslag till nya föreskrifter om pyrotekniska artiklar

MSB:s arbete med fyrverkerier

Om personskador och fyrverkerier    

Råd och checklistor för hur du skyddar dig mot fyrverkerier hittar du på DinSäkerhet.se (extern webbplats, nytt fönster)

Definition raket

En raket är en pjäs med eller utan en styrpinne som färdas med hjälp av en motor accelererande mot höjden, exploderar och avger färgade effekter med eller utan ljud på hög höjd. En mer teknisk definition på raket är ett rör som innehåller pyrotekniska delar eller pyrotekniska satser med eller utan isärskjutningsladdning, utrustat med en raketmotor och pinne eller andra färdstabiliseringsanordningar.

 

Kontakt:
No such user