Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

DinSäkerhet.se har tipsen för en säkrare sommar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-06-23 kl. 16:00
Sommaren bjuder på många härliga stunder. Se till att få en säkrare sommar genom att förbereda dig och undvika olyckor. Här hittar du flera nyttiga tips från DinSäkerhet.se.

DinSäkerhet.se är MSB:s webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson. Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hemmet och på fritiden och ger dig redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan är framme.

Första hjälpen (extern länk)

Agera rätt på olycksplats (extern länk)

Brandskydd i alla bostäder - även sommarstugan

En brand växer fort. Se till att ha fungerande brandvarnare i din bostad. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut. Omedelbar utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden

Skydda dig mot brand - brandvarnare, pulversläckare och brandfilt (extern länk)

Sport i sommar

Under sommaren lockar flera sporter och aktiviteter. Mer om vanliga skador och hur du undviker dem kan du läsa mer om på länkarna nedan.

Bollsport (extern länk)

Studsmatta (extern länk)

Ridning (extern länk)

Bada säkert

I Sverige drunknar det i snitt en människa var tredje dag. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och inhägnade pooler kan olyckor undvikas.

Barn och drunkning (extern länk)

Bad och vatten (extern länk)

Vattenlivräddning (extern länk)

Säkerhet på båt och i hamn

Bränder i gästhamnar uppstår framför allt i båtarna. Människor som skadas vid bränder i gästhamnar skadas vanligen av brand i den egna båten. Det är därför du som båtägare kan minska risken för brand och skador orsakade av brand genom att ha ett gott brandskydd i båten.

Båt och hamn (extern länk)

Campa brandsäkert

Som campinggäst har du ett ansvar - för din egen och andras säkerhet - att minska risken för att brand uppstår eller sprids.

Campa brandsäkert  (extern länk)

Elda säkert ute

Se alltid till att du kan släcka elden när du eldar hemma på tomten eller ute i naturen. Tänk också på grannarna så att röken inte stör. Glöm inte att ta reda på om räddningstjänsten i din kommun har utfärdat eldningsförbud.

Elda säkert utomhus

Appen BRANDRISK Ute

Grilla (extern länk)

Hantera spritkök, tändvätska och andra brandfarliga vätskor säkert

Säkerhet på konserter och festivaler

 Att vara på festival, gå på konsert eller stora sportevenemang är roliga händelser. Planerar du att delta vid något sådant evenemang finns det några saker du kan tänka på för att göra upplevelsen mer säker.

Evenemang (extern länk)

När naturen ställer till det

Kraftiga regn, åska, blixtar, ras, skred, extrem värme - mycket kan hända under en och samma sommar. På länkarna nedan finner du mer information om vad som kan hända i naturen.

Extremt väder och andra naturolyckor (extern länk)

Alla checklistor

DinSäkerhet.se har samlat alla sina checklistor för dig på en sida.

Checklistor på DinSäkerhet.se (extern länk)

Säkerhetstips i sociala medier

Du kan även följa DinSäkerhet.se i sociala medier. Under sommaren kommer säkerhets tips att publiceras löpande. På YouTube finner du instruktiva filmer för hur du skyddar dig mot olika typer av olyckor.

Instagram och DinSäkerhet.se (extern länk)

Facebook och DinSäkerhet.se (extern länk)

Twitter och DinSäkerhet.se (extern länk)

Filmer på YouTube från DinSäkerhet.se (extern länk)

Du kan även få tips av räddningstjänsten. Många finns både på Facebook och Twitter.

Statstikverktyget IDA har koll på olycksstatistiken

Hur många insatser skedde till bränder i husbil eller husvagn förra sommaren? Ökar antalet drunknade? Detta och annan statstik kan du hitta i statististikverktyget IDA.

Statistikverktyget IDA (extern länk)

Kontakt: Webbredaktionen redaktion@msb.se