Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utdelningen av jodtabletter kring svenska kärnkraftverk fortsätter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-09-20 kl. 14:14
Fritidshushåll och mindre företag i den inre beredskapszonen, det vill säga det område som sträcker sig 12-15 kilometer ut från kärnkraftverken, får under vecka 38 och 39 jodtabletter.

Till de som har fritidshus delas jodtabletterna ut till folkbokföringsadressen. Skolor, institutioner och större företag kommer att få utdelning direkt från ansvarig länsstyrelse.

För många hushåll har fått jodtabletter


Tidigare under sommaren och hösten har jodtabletter delats ut till permanentboenden kring kärnkraftverken. Det har visat sig att även hushåll som ligger utanför den inre beredskapszonen fick jodtabletter. Det innebär att det har delats ut jodtabletter till ett antal hushåll som egentligen inte skulle ha fått några. Alla hushåll som fått jodtabletter får naturligtvis behålla dem.

Om det finns behov av fler förpackningar kontaktar du Länsstyrelserna i Uppsala, Kalmar eller Halland, beroende på vilket kärnkraftverk som fastigheten finns i närheten av.

Jodtabletter tas vid en kärnkraftsolycka


Vid en kärnkraftsolycka kan radioaktivt jod komma ut. Om man andas in radioaktivt jod koncentreras den i sköldkörteln, och kan orsaka cancer. Om man däremot mättar sköldkörteln med icke radioaktivt jod – genom att ta jodtabletter – kan sköldkörteln inte ta upp den skadliga, radioaktiva joden. Av den anledningen ingår jodtabletter i beredskapen mot kärnkraftsolyckor.

Anledningen till att jodtabletterna ska bytas ut i år är att de är klassade som läkemedel och därför lyder under. Läkemedelslagen. Det innebär att preparatet ska förnyas vart femte år. Senaste utskicket gjordes 2011.

Det är länsstyrelserna i Uppsala, Kalmar och Hallands län som ansvarar för utskicket. MSB och Strålsäkerhetsmyndigheten stödjer länsstyrelserna i administration med utskicket.


Läs mer om jodtabletter och beredskap i den inre zonen.

 

Kontakt:
Ingela Grundel Ingela.Grundel@msb.se