Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Populärt aktörsgemensamt CBRNE-möte ger förståelse och nätverk

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-21 kl. 20:59
Årets första CBRNE-möte hölls den 23-24 januari i Stockholm med ett hundratal deltagare från såväl forskning och näringsliv som myndigheter och operativa aktörer i hela Sverige. Vid januari-mötet presenterade MSB information om hur arbetet inom civilt försvar och totalförsvar kopplas till CBRNE-frågorna och dess beredskapsplanering, samt om åtgärdsplanen från EU som rör området CBRN-Security (Action Plan to enhance preparedness against chemical, biological, radiological and nuclear security risks). Utöver det presenterades resultat från ett antal 2:4-projekt och Havs- och Vattenmyndigheten gav en presentation om miljöeffekter av dumpade kemiska stridsmedel.

Här kan du ta del av konferensdokumentationen.

Det stora antalet aktörer inom CBRNE-området ställer omfattande krav på samverkan inom och över områdesgränser och mellan lokal, regional och nationell nivå. Det är bland annat för att underlätta de omfattande samarbetsbehoven inom området som den aktörsgemensamma strategin tagits fram. De återkommande CBRNE-mötena är en del i detta arbete.

Mona Byström forskar inom biologiska ämnen vid FOI i Umeå och Svante Olsson från försvarsmedicin på Försvarsmaktens högkvarter har deltagit flera gånger och kommer gärna igen.

- Jag kommer gärna på de aktörsgemensamma CBRNE-mötena. Det är en sådan bredd av ämnen och personer som är här så det ger både värdefull kunskap och nätverk. Jag tycker också att presentationerna görs så att alla kan förstå, även om det inte är ens eget specialområde, säger Mona Byström. Jag tycker det är särskilt intressant med rapporterna om avslutade 2:4-projekt.

Svante Olsson håller med och tillägger:

- Det är sammanhanget som är så värdefullt. Jag får både en samlad bild om vad som händer på området i stort och viktiga kontakter. För att CBRNE-mötena ska fortsätta vara relevanta så är det viktigt att man lyckas behålla mixen av både operativa och policyfrågor och att det också kommer deltagare från många olika myndigheter så som Länsstyrelser och operativa aktörer, och inte enbart från expertmyndigheter.

Bland deltagarna finns också Björn Molander som är CBRNE-samordnare på Samariten Ambulans i Stockholm.

- Ja, jag möter CBRNE-frågorna i mitt arbete på fältet, säger Björn Molander. Och för mig är det aktörsgemensamma CBRNE-mötet en så bra möjlighet att nätverka med experter och ställa frågor till dem. Och har de inte svaret så vet de alltid vem jag bör kontakta. Sen får jag en bra samlad bild av vad som händer inom området i stort.

En som är med för första gången är Lars Eriksson från Region Värmland.

- Jag jobbar som beredskapssamordnare och kommer att fokusera mer på CBRNE-frågor i framtiden. För mig har dagarna gett mig namn och ansikten på värdefulla kontakter och en hel del ny kunskap. Presentationerna och diskussionerna ger både större förståelse och så får man till sig mycket av sånt som man bör känna till. Jag kommer definitivt igen och jag ska försöka få med mig några från vår regionala samverkansgrupp i länet också.

Den aktörsgemensamma CBRNE-strategin togs fram 2013 och uppdaterades och kompletterades med prioriterade områden 2016. Den riktar sig till alla svenska aktörer som är verksamma inom, eller som är berörda av, området CBRNE och anger en gemensam kurs för arbetet.

- Vi är glada att det aktörsgemensamma CBRNE-mötet, som hålls två gånger om året, har blivit ett populärt och relevant forum för kunskapsutbyte och nätverkande, säger Mirja Lenz Torbjörnsson från MSB som jobbar med samordning inom CBRNE och implementering av den aktörsgemensamma strategin.

Vid varje möte är det ett hundratal deltagare, många är återkommande, men det är alltid några som är med för första gången.

- Men MSB kan inte skapa detta forum på egen hand. Vi är beroende av alla goda tips och förslag på relevanta programpunkter och det aktiva deltagandet från alla olika aktörer. Det är verkligen deltagarna som skapar mötet, avslutar Mirja Lenz Torbjörnsson.

Svante Olsson från försvarsmedicin på Försvarsmaktens högkvarter och Mona Byström som forskar inom biologiska ämnen vid FOI i Umeå har deltagit flera gånger och kommer gärna igen.

Johan Trulsson från CBRNE-samordningen på MSB och Björn Molander från Samariten Ambulans nätverkar över en kopp kaffe i en av de för detta ändamål rejält tilltagna fikapauserna.

Kontakt:
Maria Pålsson Maria.Palsson@msb.se