Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bättre förmåga för samordning vid oljeföroreningar på strand i Östersjöregionen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-09-27 kl. 16:00
HELCOM expertarbetsgrupp för bekämpning av oljeföroreningar på strand har slutfört sitt arbete för mandatperioden 2013-2016. Gruppen som består av de nio Östersjöländerna, samt EU, har letts av MSB:s samordnare Sonja Dobo.

En av Sveriges stora uppgifter har varit att ta fram ett ramverk för övning av oljeutsläpp på strand. Ramverket är en del i den gemensamma manualen för bekämpning av oljeutsläpp på stränder.

– Ramverket kommer att leda till en strukturerad arbetsmetod för att planera kvalitativa övningar inom HELCOM, säger övningssakkunnig Lars Hillerström på MSB som varit projektledare för arbetet.

Manualen är kärnan i verksamheten och genom denna förbinder sig länderna att samordna sitt arbete. Den uppdaterade manualen ska fastställas av HELCOM i november.

– Gränsöverskridande samarbete runt strandområden är ett relativt nytt område jämfört med bekämpning till sjöss. Både inom EU och globalt sett är HELCOM en föregångare och SHORE-gruppen har fått erkännande och uppskattning för arbetet, säger Sonja Dobo.

Området är komplext genom att länderna har stora organisatoriska och juridiska variationer, samt omfattar många aktörer. Gruppens mandatperiod upphör vid årsskiftet, men man är överens om att arbetet bör fortsätta i någon form. Hur arbetsformerna ska se ut, samt vilka uppgifter som ska prioriteras i fortsättningen ska fastställas vid nästa möte i november.

Läs mer om HELCOM:s arbete

Östersjökonventionen omfattar även oljebekämpning på strand

MSB stärker möjligheterna att påverka oljeskadeskyddsarbetet inom HELCOM

Kontakt: