Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om pyroteknik och ammunition beslutade

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-04-17 kl. 12:43
För att införliva två nya EU-direktiv och för att modernisera MSB:s föreskrifter inom områden pyroteknik och ammunition så att föreskrifterna är bättre anpassade till strukturen i lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor, har två nya författningar utarbetats; MSBFS 2015:6 föreskrifter om tillhandahållande av pyrotekniska artiklar och ammunition, samt MSBFS 2015:7 föreskrifter om användning och överlåtelse av pyrotekniska artiklar och ammunition.

MSBFS 2015:6 föreskrifter om tillhandahållande av pyrotekniska artiklar och ammunition

MSBFS 2015:7 föreskrifter om användning och överlåtelse av pyrotekniska artiklar och ammunition

Författningarna föreskriver reglering inom fyra områden.

 1. Att genomföra ett EU-gemensamt godkännandeförfarande för pyrotekniska artiklar.

  Regleringen i detta område införlivar ett EU-gemensamt godkännandeförfarande för pyrotekniska artiklar som stiftats av kommissionen med direktivet 2013/29/EU. Regleringen innebär att alla pyrotekniska artiklar som omfattas av direktivet ska bedömas genom det gemensamma godkännandeförfarandet så att artiklarna har uppfyllt direktivets krav innan de får släppas ut på Unionens marknad.

 2. Att införa administrativa krav på ekonomiska operatörer som har varit delaktiga i tillhandahållande av pyrotekniska artiklar på marknaden.

  Regleringen innebär att de ekonomiska aktörer som har varit inblandade i tillhandahållande av pyrotekniska artiklar på marknaden dvs. tillverkare, importörer och distributörer ska ta sitt ansvar för att se till att artiklar på marknaden uppfyller krav gällande produktsäkerhet, spårbarhet, märkning och dokumentation.

 3. Att inrätta ett system för utbildning och certifiering av personer med specialistkunskap.

  Regleringen föreskriver ett system där MSB godkänner utbildningsanordnare som bedriver utbildning för användning av pyrotekniska artiklar. Regleringen innehåller riktlinjer för kursinnehåll och utbildningsanordnares skyldigheter.

 4. Att föreskriva vissa undantag från lagens godkännandekrav och tillståndskrav.

  Regleringen i detta område föreskriver ett antal undantag från godkännandekrav och tillståndskrav i lagen om brandfarliga och explosiva varor. Dessa undantag gäller för användning och överlåtelse av vissa pyrotekniska artiklar samt viss ammunition under specifika villkor där avsaknaden av tillståndet inte bedöms riskera försämrad säkerhet i hantering av explosiva varor.

  Undantag från den lagstiftade 18-årsgränsen för användning av pyrotekniska artiklar har även införts för vissa artiklar.
Kontakt: