Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om undantag från tillståndskraven vid användning och överföring av explosiva varor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-20 kl. 07:33
MSBFS 2014:7, föreskrifter om undantag från tillståndskraven vid användning och överföring av explosiva varor inom Sverige är beslutade och börjar gälla den 1 januari 2015.

Användning och överföring av explosiva varor inom Sverige är tillståndspliktigt enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE) och kommunen är tillståndsmyndighet. MSB är tillståndsmyndighet för användning som sker i anslutning till tillverkning, eller annan hantering som MSB är tillståndsmyndighet för enligt LBE, samt gränsöverskridande överföring.

De som i sin verksamhet använder och överför explosiva varor i flera kommuner behöver inhämta tillstånd från varje kommun som berörs. Detta är en process som inte är ändamålsenlig eftersom verksamheterna, sett till arbetets art, oftast inte kan ha den långsiktiga planering som krävs för att tillstånden ska kunna handläggas och utfärdas innan arbetet ska vara utfört. När det gäller överföring till flera kommuner blir de administrativa kostnaderna för verksamheterna onödigt höga då de kan behöva ansöka om tillstånd varje gång en explosiv vara ska överföras till en kommun.

Därför har MSB nu beslutat att den som i mer än en kommun använder explosiva varor eller överför explosiva varor till flyttbart förråd eller plats för användning, enbart ska behöva tillstånd enligt LBE i den kommun där sökanden är bosatt eller där verksamheten huvudsakligen ska bedrivas.

MSBFS 2014:7 föreskrifter om undantag från tillståndskraven vid användning och överföring av explosiva varor inom Sverige

Kontakt:
Agneta Jansson Agneta.Jansson@msb.se