Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om hantering av explosiva varor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-04-28 kl. 07:43
Nya föreskrifter om hantering av explosiva varor är beslutade och kommer att träda i kraft den 1 juni i år. Föreskrifterna kommer att ersätta en rad äldre föreskrifter på området.

Följande föreskrifter kommer att ersättas:

SÄIFS 1988:2 föreskrifter om klassning vid hantering av explosiva varor

SÄIFS 1998:4 föreskrifter om tillverkning av explosiva varor

MSBFS 2010:5 föreskrifter om förvaring av explosiva varor

MSBFS 2015:7 föreskrifter om användning och överlåtelse av pyrotekniska artiklar och ammunition

Utöver dessa föreskrifter har även delar av MSB:s föreskrifter (MSBFS 2012:2) om identitetsmärkning och registrering av explosiva varor för civilt bruk lyfts in i föreskrifterna. Samma sak gäller för föreskrifterna (MSBFS 2014:7) om undantag från tillståndskraven vid användning och överföring av explosiva varor inom Sverige.

Huvuddelen av de ändringar som gjorts innebär inte några stora förändringar i sak utan syftar till att göra föreskrifterna enklare att förstå och tillämpa. Vissa regler har förtydligats och några nya regler har tillkommit. Hänvisningar till andra föreskrifter har uppdaterats och de allmänna råden har förkortats och uppdaterats för att bli mer ändamålsenliga.

Kompletterande information och vägledning kommer att tas fram och publiceras i en handbok.

MSBFS 2016:3 föreskrifter om hantering av explosiva varor

Kontakt:
Liselotte Schmidt Liselotte.Schmidt@msb.se