Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor från 1 juli

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-09 kl. 09:00
MSB:s nya föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor börjar gälla samtidigt som Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2017:5.

MSBFS 2018:3 föreskrifter om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor börjar gälla 1 juli och ersätter då MSBFS 2014:5 om cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor.

MSBFS 2018:3 föreskrifter och allmänna råd om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor
  

MSB:s och Naturvårdsverkets föreskrifter samordnade

MSB:s och Naturvårdsverkets föreskrifter är nu samordnade så att de tekniska kraven på cisterner för brandfarliga vätskor överensstämmer.  

Naturvårdsverket föreskrifter NFS 2017:5 om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor börjar gälla den 1 juli 2018 och ersätter då NFS 2003:24.

Nytt i MSB:s föreskrifter

  • Cisterner som tidigare reglerats av Naturvårdsverket regleras nu av MSB
  • Skärringkopplingar, klämringkopplingar och presskopplingar tillåts på vissa villkor även för ledningar av stål
  • Kravet på flamskydd utgår och ersätts av ATEX-direktivets krav.       
  • Möjlighet för kommande CE-märkning enligt maskindirektivet finns med redan nu

En ny gemensam handbok

Handboken Cisterner för brandfarliga vätskor kommer inom kort att uppdateras till en ny gemensam handbok från MSB och Naturvårdsverket.
Kontakt:
No such user