Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lagen om brandfarliga och explosiva varor

Tipsa om artikeln
Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) syftar till att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö och egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor. Dessutom syftar lagen till att förebygga obehörigt förfarande med varorna, det vill säga brottsliga handlingar som stöld eller sabotage.

Med brandfarliga varor avses brandfarliga gaser och vätskor samt brandreaktiva varor, medan explosiva varor omfattar explosiva ämnen, blandningar och föremål. Definitioner av vad som räknas som brandfarliga och explosiva varor finns i dessa föreskrifter:

MSBFS 2010:4 föreskrifter om vilka varor som ska anses utgöra brandfarliga eller explosiva varor

I LBE finns bland annat aktsamhetskrav som handlar om att man behöver vidta nödvändiga åtgärder och försiktighetsmått för att förhindra och begränsa konsekvenserna av olyckor. Lagen kräver också att byggnader och anläggningar där brandfarliga eller explosiva varor hanteras, samt anordningar med sådana varor, ska vara inrättade på ett betryggande sätt. Man behöver också ta hänsyn till omgivningen. Olika varor får inte heller förvaras eller förpackas tillsammans om detta innebär en ökad risk.

Den som ska hantera brandfarliga eller explosiva varor kan behöva tillstånd enligt LBE. Då tillkommer även särskilda krav om utredning om risker, kompetens och föreståndare. Även överföring och import av explosiva varor är tillståndspliktig.

Mer information om tillstånd

När det gäller explosiva varor anger LBE att sådana varor endast får släppas ut på marknaden om de är godkända enligt EU:s regelverk, det vill säga är CE-märkta, eller är godkända av MSB om EU saknar regler för varorna i fråga.

Lagen i sin helhet med samtliga krav och dess omfattning (öppnas i nytt fönster)

Under lagen finns en förordning om brandfarliga och explosiva varor, samt flertalet föreskrifter som MSB har utfärdat. Föreskrifterna ger detaljerade krav om olika typer av hantering. I menyn till vänster finner du mer information om olika områden rörande brandfarliga och explosiva varor. Där finner du också MSB:s föreskrifter inom dessa områden.

Förordningen om brandfarliga och explosiva varor (öppnas i nytt fönster)

Publicerad: 2010-04-21 kl. 16:40
Kontakt:
Ann-Sofie Eriksson Ann-Sofie.Eriksson@msb.se