Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB överklagar fyrverkeristandarden till Kommissionen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-10 kl. 12:37
EU-kommissionen har den 23 maj 2007 beslutat ett direktiv (2007/23/EG) om utsläppande på marknaden av pyrotekniska artiklar. Direktivet har införlivats i Sverige genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter MSBFS 2010:2 om pyrotekniska artiklar.
Som en konsekvens av direktivet måste alla fyrverkerier som släpps ut till allmänheten på den Europeiska marknaden efter den 4 juli 2010 vara CE-mäkta. För att underlätta CE-märkningen har Kommissionen uppdragit European Committee for Standardization (CEN) att arbeta fram harmoniserade standarder. MSB har aktivt deltagit i standardiseringsarbetet och har motsatt sig mot en fyrverkeriprodukt, en s.k. fyrverkeritårta, som måste grävas ned i jorden eller förankras för att kunna fungera säkert.
 
Fyrverkeritårta är en sammansättning av flera element av samma eller olika typer fyrverkerier. En fyrverkeritårta som välter under funktionen studsar runt på marken och skjuter åt slumpmässist håll in i folkmassa. Det är omöjligt att stoppa skjutandet eller förutse åt vilket håll skott kommer. Därför är det mycket viktigt att fyrverkeritårta måste stå upprätt under funktionen. En fyrverkeritårta som måste grävas ned i jorden eller förankras för att kunna stå upprätt under funktionen är definitivt inte någon säker produkt för allmänheten, med tanken på under vilket väder-, mark- och ljusförhållande folk avfyrar fyrverkerier.
 
Nu har standardiseringsarbetet kommit till ett sådant stadium att standarderna har rösts genom av CEN. Därför valde MSB att överklaga standarderna till Kommissionen. Ett brev och en formell invändning mot fyrverkeristandarderna har skickats den 7/9 till Sveriges permanenta representation i EU.
 
Kontakt: