Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB förtydligar med anledning av felaktiga uppgifter om nya regler för försäljning av ammunition

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-20 kl. 13:33
Sedan igår har flera personer kontaktat MSB med anledning av påstådda uppgifter om att MSB skulle ha infört nya regler som skulle stoppa skytteföreningar från att kunna sälja ammunition till medlemmar. Detta är en felaktig uppgift som har gett upphov till en del missförstånd.

MSB har inte genomfört några ändringar av bestämmelserna för överlåtelse eller försäljning av ammunition. Det är fortfarande fullt möjligt för skytteföreningar att sälja ammunition till alla som har giltig vapenlicens, såväl klubbmedlemmar som andra, men det krävs då att föreningen har tillstånd till handel med ammunition, något som gäller sedan länge.

De skytteföreningar som innehar egna vapen, s.k. klubbvapen, har beviljats licens för innehav av dessa från Polismyndigheten enligt 2 kap. vapenlagen (1996:67). En sådan vapenlicens gäller även för innehav av ammunition till vapnen. Föreningen får alltså köpa in ammunition och använda den till skjutning med klubbvapnen inom föreningens verksamhet men inte överlåta den till någon för användning i andra vapen än klubbvapnen om inte föreningen också har tillstånd från kommunen till handel med ammunition. Det finns redan idag ett flertal föreningar som har sådana tillstånd och som då kan fortsätta tillhandahålla ammunition till medlemmar och andra.

Skälet till att det krävs ett särskilt tillstånd för att överlåta eller sälja ammunition är att vapenlagen inte gäller för handel med ammunition. Då gäller i stället lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Denna uppdelning mellan lagstiftningarna är inte alls ny, den gäller i sin nuvarande form sedan vapenlagen infördes 1996 och är inte något som MSB har beslutat. Lagar beslutas av riksdagen och inte av myndigheterna. Även de som har tillstånd till handel med skjutvapen måste söka ett separat tillstånd till handel med ammunition om de vill tillhandahålla sina kunder det också.

Det är kommunen som är tillståndsmyndighet för handel med ammunition. Skytteföreningar som vill bedriva försäljning av ammunition behöver alltså söka tillstånd för det hos den kommun där verksamheten bedrivs.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se