Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Händelser med farliga ämnen 2015-2016

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-27 kl. 15:31
Att ha fungerande larm och att organisationen lär sig av olyckor och tillbud på verksamheter som hanterar farliga ämnen är viktigt. I rapporterna som sammanställts för 2015-2016 ser vi att flera verksamheter tar ett helhetsgrepp efter händelser och rättar till mer än bara det som gått fel.

Som ett led i lärande från inträffade olyckor och tillbud sammanställer MSB rapporter om oönskade händelser vid verksamheter som hanterar farliga ämnen. Nu finns sammanställningen för händelserna åren 2015-2016.

Det är positivt är att en stor del av verksamhetsutövarna tar ett helhetsgrepp efter en händelse. Istället för att enbart rätta till det som inte fungerat ifrågasätter man om det går att göra på annat sätt, ändra design eller konstruktion, om liknande problem finns i hela anläggningen etcetera.

I flera fall har oönskade händelser inträffat efter nyinstallation av utrustning eller vid uppstart efter exempelvis underhållsstopp. Det är därför viktigt att gå igenom instruktioner inför uppstart en extra gång och att kontrollera att ventiler är rätt specificerade, rätt installerade och i rätt läge.

En annan viktig aspekt är att det finns ett organisatoriskt minne som ser till att teknikutveckling, omorganisationer med mera inte påverkar säkerheten negativt i samband med exempelvis systemombyggnad.

Ytterligare en lärdom är att olika typer av larm måste fungera på avsett sätt och oberoende av övrig processteknisk utrustning.

 

Läs även tidigare rapporter

Kontakt:
Marianne Stålheim Marianne.Stalheim@msb.se
Jens Hagberg Jens.Hagberg@msb.se